Muffinposzt

Muffint készíteni a világ legkönnyebb dolga, egyszerűen elronthatatlanok, a végtelenségig lehet variálni, milyenek is legyenek. Vicces és csinos kis sütemények, ahogy sorakoznak a tálon a kapszlijaikban. 
 
SÜTŐTÖKMUFFIN JAMIE VIDÉKI KONYHÁJÁBÓL (24 db)
  • 400 g sütőtök
  • 400 g finomítatlan cukor
  • 4 db tojás
  • 1 csipet só
  • 300 g liszt
  • 2 púpos tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 marék dió
  • 175 ml extraszűz olívaolaj (ne a csípős ízűt válasszuk)
A tetejére:
  • 1 mandarin reszelt héja
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 150 ml tejföl
  • 2 ek porcukor
  • ½ rúd vanília kiakapart belseje
 


A tököt kisebb darabokra vágom és a robotgépbe teszem, nagyon finomra aprítom. Beleszórom a cukrot, hozzáütöm a tojásokat, és a többi hozzávalót is belerakom. Teljesen simára keverem a géppel. Muffinformába kapszlikat teszek, mindegyiket megtöltöm a masszával kb. ¾-ig. Előmelegített, 190 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm. Rácsra szedem, és hagyom langyosra hűlni.
Közben elkészítem a kulimászt a tetejére: mindent összekeverek, és 1-1 tk-nyit a muffinok tetejére rakok, vigyázva, hogy ne csurogjon sehova. Tálra rendezem, és reszelek még rá mandarinhéjat, majd megszórom szárított levendulavirággal.
 
 
BARACKOS-JOGHURTOS MUFFIN (12 db)
  • 4 db sárgabarack
  • 5-6 szem aszalt sárgabarack
  • 2 ek barackpálinka
  • 100 g vaj
  • 350 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 100 g nádcukor
  • 1 pohár barackos joghurt
  • 30 g szeletelt mandula
A vajat mikróban jól megpuhítom, belekeverem a cukrot, kicsit kikeverem vele. A tojásokat egyenként beleütöm, és alaposan beledolgozom. Elkeverem benne a joghurtot és a pálinkát is, majd az apróra vágott barackokat.
A lisztet elkeverem a sütőporral, beleszórom a szeletelt mandulát és a tojásos krémbe rakom, simára dolgozom.
A tésztából háromnegyedig rakok a kibélelt muffinformába, és előmelegített sütőben 150-160 °C-on 20-25 percig sütöm.
 
 
 
A SÜTISZÖRNY FEHÉR CSOKOLÁDÉS MUFFINJA (12 db)
  • 120 g vaj
  • 130 g barnacukor
  • 200 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 100 g darált dió
  • 3 kk instant kávé
  • 125 ml tej
  • 1 csipet só
  • 100 g fehér csokoládé
A nagyon puha vajat elkeverem a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadom a nagyon kevés meleg vízben elkevert kávét is. Beleöntöm a tejet és azzal is eldolgozom.
A lisztet a sütőporral, a darált dióval, a sóval és az apróra vágott csokoládéval keverem el, majd a tojásos keverékhez adva simára dolgozom.
A muffinformát kibélelem, belekanalazom a masszát és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm.
 
 
NARANCSOS-CSOKOLÁDÉS MUFFIN (12 db)
  • 150 g liszt
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • 150 g nádcukor
  • 3 ek narancslekvár
  • ½ csomag sütőpor
  • 50 g kakaópor
  • 50 g étcsokoládé
  • 1 narancs reszelt héja
A puha vajat kikeverem a cukorral és a tojásokkal, hozzáadom a narancslekvárt.
A csokoládét apróra vágom, és az összekevert száraz hozzávalókhoz adom, belereszelem a narancshéjat is. 
Összekeverem a tojásos-vajas krémet a lisztes keverékkal, a masszát kibélelt muffinformába töltöm és előmelegített, 170 °C-os sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöm.
 
 
FŰSZERES ALMÁS MUFFIN (12 db)
  • 125 g vaj
  • 3 db alma
  • 125 g nádcukor
  • 250 g liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűbors
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 2 db tojás
  • 50 ml tej
 

 
A puha vajat kikeverem a cukorral és a tojásokkal, belerakom a tejet és a megreszelt almát is.
A lisztet elegyítem a sütőporral és a fűszerekkel, majd az almás keverékkel eldolgozom.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem, és a muffint 20 perc alatt készre sütöm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s