Fűszeres-narancsos fügedzsem

Azért ennyire nem kellet volna sietnem, az előző posztból kihagytam a fügedzsem receptjét. Még a nyáron csináltam, amikor is elég reménytelennek tűnt, hogy mi lesz velünk, eláraszt a rengeteg füge. Csináltam egy sima dzsemet meg ezt, és még így is maradt rengeteg. Nem volt más hátra, hordóba tettük. És a nyáron előállt fügeprobléma mostanára tiszta élvezetbe csapott át. A kétféle dzsem mellet pálinka is készült. Nagyon-nagyon finom pálinka lesz a fügéből, illatos, tapad a pohár belsejére – „olajos”, és édes füge utóíze van.
 
FŰSZERES-NARANCSOS FÜGEDZSEM
  • 1 ½ kg füge, kis kockára vágva
  • 3 db narancs reszelt héja és húsa, a húsa kis kockákra vágva
  • 500 g cukor
  • 2 db citrom leve
  • 1 tk reszelt friss gyömbér
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk fahéj
  • 1 zacskó 3:1 dzsemfix
 


A cukor kivételével egy mély fazékba szórok mindent, a dzsemfixet elkeverem pár kanál cukorral és a gyümölcsökhöz adom, alaposan elkeverem. Felforralom, beleszórom a maradék cukrot, alaposan átkavarom, amikor a cukor felolvadt, még pár percig forralom. Kis dzsemes üvegekbe töltöm, lezárom és 10-15 percig a fejük tetejére állítom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s