Sütés-főzés — elmélkedés

Sütés-főzés közben tudok a legjobban elmélkedni, illetve van még egy helyzet, amikor még jobban, az a közvetlenül reggeli ébredés utáni állapot felkelés előtt. A konyhai nem mindig sikerül a körbekeringés miatt. Ma a karácsonyi menün morfondíroztam, a desszert nagyjából megvan. Nem olyan egyszerű, mert kellenek kicsi falatkák, desszert szentestére és torta az apukám születésnapjára, ő maga volt az ajándék annak idején a nagyanyáméknak. Egy ropogtatnivaló grissini és egy gombás-rizses egytál elkészítése alatt ki is ötlöttem mind.


A grissini receptjét Ottisnál láttam, csak egy picikét alakítottam rajta. Megjegyzem, a családon a függőség jelei figyelhetők meg.

SAJTOS-ZÖLDFŰSZERES GRISSINI
  • 450 g finomliszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 300 ml tej
  • 25 g vaj
  • 1-2 ek só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 tk cukor
  • 1 ek szárított bazsalikom
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 ek friss petrezselyem, finomra aprítva
  • 2 tk friss borsikafű, finomra aprítva
  • 30 g parmezán
  • 30 g kéksajt
  • 1 tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek szezámmag



A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, beleszórom a sót, a cukrot, az élesztőt, a szárított és friss fűszereket és a borsot, elkeverem. A tejet felmelegítem, a vajat elkeverem benne, hogy felolvadjon, majd ezt a keveréket beleöntöm a lisztesbe. Összedagasztom, kis kerek cipóformát készítek, a tálba rakom meglisztezve, és 30 percre lefedve meleg helyre állítom kelni.
Meglisztezett deszkán átdögönyözöm (eléggé ragacsos a tészta, felvesz még 1-2 ek lisztet), kerekre formázom, és kinyújtom lehetőleg téglalap alakúra. Az egyik felére reszelem a sajtokat, a másikkal beborítom, és újra kinyújtom kb. 3-4 mm vékonyra. Éles késsel 1 cm-es és 12-14 cm hosszú csíkokra vágom.
A sütőt előmelegítem 200 °C-ra. Két sütőlemezre sütőtpapírt rakok.
A tésztacsíkokat a két végüknél fogva megcsavarom ellentétes irányba és kicsit meg is húzom, majd a sütőlapokra sorakoztatom.
A tojást kicsit felverem, belekeverem az olajat és ezzel kenem meg a grissiniket. Megszórom a szezámmaggal és 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.

A Gombás-rizses egytál receptjét Heidi inspirálta. Nagyon szeretem ezt a blogot és a recepteket, mert nagyon jól variálhatók, egyszerűek, de mindegyikben van valami pikantéria, valami finesz. Ebben pl. a tárkony az ánizsos, friss ízével.

GOMBÁS-RIZSES EGYTÁL (4-6 személyre)
  • 250 g gomba, barna és fehér csiperke vegyesen
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 csésze* főtt barnarizs
  • 2 nagy tojás
  • 50 g kéksajt
  • 200 ml tejföl
  • 30 g parmezán, reszelve
  • 2 szál friss tárkony


Megfőzöm a rizst, 1 ½ csészét veszek (így lesz a végeredmény 3 csésze), és kétszer ennyi vizet, kevés sóval. 45 perc alatt fedő alatt puhára fő. Közben megtisztítom a gombát, a hagymát és a fokhagymát. A gombát kis kockákra vágom, a hagymákat finomra. A gombát egy serpenyőben 1-2 ek olívaolajon kevés sóval addig pirítom, míg teljesen összeesik, és elfő alóla az összes lé. Ezután rárakom a vöröshagymát, hagyom üvegesre párolódni, majd a fokhagyma következik, ezzel már csak összeforgatom és le is húzom a tűzről. Belekeverem az időközben kissé kihűlt rizst. A tojásokat felverem egy villával, hozzákeverem a tejfölt és a reszelt kéksajtot. A tojásos keveréket a gombás rizshez adom. Egy kiolajozott, közepes méretű sütőtálba simítom, a tetejére szórom a reszelt parmezán jó felét. A tálra fóliát teszek és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütöm kb. 30 percet. Ezután leveszem róla a fóliát, és így is sütöm még 30 percet, a széle kissé piruljon meg. 
Tálaláskor megszórom a maradék parmezánnal és a felaprított tárkonnyal.
Meglepően laktató kaja. 

*Csésze, azaz cup. Nem mindenhol ugyanazt a mennyiséget takarja átszámolva ml-re.
Kanadában 1 cup = 227,30 ml.
Az Egyesült Királyságban (metric) 1 cup = 250 ml.
Az USA-ban 1 cup = 236,58 ml.
Én az angol mennyiséget szoktam használni lévén, hogy a méricskélő csésze készletemet onnan kaptam.

Van egy „mértékegység”, amitől viszont a falnak megyek. Amikor a vajat stickben adják meg, 1 stick = 113,40 g. Ez egy nagyon hasznos link, minden mértékegység megtalálható.
Advertisements
Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s