A tökéletes uzsonna

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség. Talán ezt is szeretem benne, ezt a rejtélyes köztességet, mint a gombánál.

Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk, rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális.

A babérfélék családjába tartozó avokádó (Persea Americana Mill.) örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes, zsíros olaját (oleum avocado) hidegen sajtolják ki. A szubtrópusi éghajlatot kedveli, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul (ehhez papírzacskóba érdemes tenni). Az érett gyümölcs magas karotin tartalmú, nyersen azonnal fogyasztható.
Őshazájában alligátorkötének, zöldségvajnak, vajkörtének, a tengerészek vajának is nevezték. Az aztékok egyszerűen herének hívták, és szerelmi serkentőként használták. A spanyol hódítók aguacate, cura, cupandra, valamint paita nevekkel illették, a portugálok nemes egyszerűséggel abacatenek nevezték el az egzotikus gyümölcsöt, a franciák avocatier-nek hívták. Gyorsan avasodó olaját spájzban tárolni nem érdemes, alacsony hőmérsékleten azonban évekig eláll, s nem veszít értékes tulajdonságaiból sem.
Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium és niacin található benne. Olaja – összetételében az olívaolajhoz hasonló – magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, az inkák kedvelt gyümölcse volt.
Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az izületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Vérzsír-csökkentő hatású, akárcsak a citrom, a narancs, a citrancs, a mandarin, a kivi, a szilva, a szőlő, az alma, a mandula, a napraforgó mag, a fokhagyma, a káposzta, a paprika és a diólevél. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.
A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja” az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké. Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya. 
Bár, gondolom, azért még néhány dolognak korrelálnia kell, hogy ez az eredmény megszülethessen.
Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő anioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.
Az avokádó magas olaj- és lanolin tartalma következtében könnyen felszívódik a bőrben. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag révén az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony az ibolyán túli sugarakkal szemben, a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanító, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó gazdag B6- és E-vitamin tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló. Magas A- és E-vitamin tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére. 
Viszont a jóból is megárt a sok, naponta egynél többet ne fogyasszunk!
Az avokádóval kapcsolatban késhegyre menő vitákat folytatnak egyesek, hogy kell csíráztatni a magját. Vannak olyanok, akik szerint 3 fogpiszkálót beleszúrva kb. az ⅓-ánál a gömböc végével lefelé vízbe kell lógatni, majd amikor kinőtt a kis növény, elültetni.
Mások azt tartják, hogy rögtön lehet földbe dugni, szintén gömböc véggel lefelé. Aztán olyanok is vannak, akik szerint a csúcsos vége kerüljön alulra.
Én most a rögtön földbe dugós, gömbölyűvel lefelét fogom kipróbálni.
Számomra a tökéletes uzsonna vagy tízórai a guacamole kevés enyhén füstölt lazaccal. Már amikor ilyesmit eszem. 
Guacamole
  • 2 nagyobb, érett avokádó
  • 1 újhagyma, nagyon finomra vágva
  • ½ gerezd fokhagyma, reszelve
  • 3-4 csipet őrölt chilli
  • 1 lime leve
  • frissen őrölt bors

Az avokádót ketté vágom, kiszedem a magját és meghámozom. Nem mindig jó a kikanalazás, mert néha nagyon vékony a héja és szakad a kanáltól. Apróra vágom és egy tálban villával összetöröm.
Amikor megtaláltam ezt az avokádó törőt a Williams-Sonomán, azt hittem, totál hülyeség, de szerintem változott a véleményem.

Sőt találtam egy avokadóhús kiszedő/daraboló izét is, de az már tényleg túlzás.
Visszatérve a receptre, az összenyomkodott avokádóhoz adom az újhagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a lime levét. 
Én kb. 3 napos, kissé szikkadt rozsos paraszt kenyérrel – még véletlenül sem pirítóssal! – szeretem, a tetején kevés enyhén füstölt alaszkai lazaccal.

Advertisements
Posted in Uncategorised

2 thoughts on “A tökéletes uzsonna

  1. disa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s