Lélekmelengető rizsfelfújt

Nem tudom, ki hogy van vele, de ezt az időt, ami mostanában van, nem igazán szeretem. Nem szeretem, hogy mismásolás, se nem hideg, se nem enyhe. Sokkal jobb hangulata volt a múltkor annak a hóesésnek, jó olyankor csak bámulni ki az ablakon ülve a jó meleg szobában. Sőt olyankor, amikor hó van, alaposan felöltözve jó kiülni a teraszra este a csöndes puhaságba egy finom pohár borral, jót lehet beszélgetni. Mások a fények, még az illatok is mindenütt.

Ki kellett találnom valamit a hangulat javítására. Valami meleget, édeset, illatosat.
 
NARANCSOS RIZSFELFÚJT
  • 1 ½ cup rizs
  • 3 cup tej
  • 1 cup víz
  • ½ cup tejszín
  • 2 csipet só
  • 1 ek vaj
  • 4 tojás
  • 1 cup cukor
  • 1 tk vaníliaesszencia
  • ¼ cup narancslikőr (Cointreau vagy Grand Marnier)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 3-4 ek narancslekvár

A rizst egy nagyobb fazékban felteszem főni a tejjel, a vízzel, a tejszínnel és a vajjal. Belerakom a sót és a vaníliaesszencia felét. Felforralom, majd a lángot mérsékelve és a fazekat lefedve lassú tűzön 11 percig főzöm. Ezután lehúzom a tűzről, belekeverem a cukor felét, és a fedőt visszatéve hagyom langyosra hűlni. A rizs magába szívja az összes édes-krémes folyadékot és teljesen meg is puhul. 
A sütőt 180 °C-ra melegítem elő.
Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját habosra-sápadtra keverem a maradék cukorral és vaníliaesszenciával. Beleöntöm a likőrt és belereszelem a narancs héját. Ezután a langyosra hűlt rizst keverem bele.
A tojások fehérjét kemény habbá verem, kb. az ⅓-át belekeverem a rizsbe. Aztán a többit, de ezt már csak finoman beleforgatom.
Egy alaposan kivajazott tűzálló tálba öntöm, és 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Akkor jó, ha a teteje szép színt kap, de belül kissé remegős marad. Úgy forrón rákanalazom a narancslekvárt a tetejére, és hagyom kicsit hűlni tálalás előtt. Ez idő alatt a lekvár beleolvad a felfújtba és a kissé kesernyés ízével ellensúlyozza a rizs édességét.

Advertisements
Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s