Posztkarácsonyi poszt

Az ünnepek zajlásában nem annyira van az embernek kedve vagy ideje bejegyzéseket gyártani a blogjába, bár ahogy olvasgattam, mások bizony igen szorgalmasak voltak nemcsak a konyhában, hanem a blogjukban is.

Az az igazság, hogy a sokaság nekem néha elveszi a kedvem az egésztől, állandóan van valami, amit csinálni kell, folyton szólnak valamiért, no meg, amikor vendégek jönnek-mennek, nem is illendő kivonulni a társaságból, mondván, micsoda fontos elfoglaltságom van. Én is elmentem párszor itthonról barátokkal találkozni, az szuper volt. Most mindenki elvonult itthonról, van egy kis egyedül eltölthető időm. 

Szépen alakul a zúzmara a fákon.

Bár még nem olyan gyönyörű, mint tavaly volt.
24-én csak a szűk család volt, és miután nem vagyunk nagyétkűek, nem is csaptunk nagy lakomát, anyuval közösen sütöttünk és főztünk. Anyu a keményebb, hagyományosabb vonulatot képviselte a töltött káposztával meg az ő „rettenetes” salátájával, csinált még sörös bundában sült afrikai harcsafilét, no meg beiglit. Ez utóbbi valami istenien sikerült, a töltelék szaftos, a tészta illatos-omlós. Azt mondom, keményebb vonulat, pedig annak idején, amikor még megvolt a nagymarosi nyaraló és elég nagy bulikat csaptak a szüleim a kedves szomszédjaikkal – évadnyitó és évadzáró összejövetelek –, akkor mindannyian követelték, hogy a diétás töltött káposztáját mindenféleképpen készítse el, anélkül nem múlhat el a vendégeskedés.
A harcsafiléhez köményes lila hagyma-narancs salátát csináltam, aztán készítettem még egy halételt, lazacot kaprival és zöldborssal, ehhez hófehér párolt rizs volt. A desszerteket már közöltem egy korábbi posztban.
KÖMÉNYES LILA HAGYMA-NARANCS SALÁTA (6 személyre)
  • 6 narancs
  • 2 fej lila hagyma
  • 1 ek köménymag
  • 1 ek friss menta
  • 6 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 tk durvára tört fekete bors
  • 14-16 fekete olívabogyó
A narancsokat vékonyan felszeletelem, majd ollóval körbevágom, hogy megszabadítsam a külső-belső héjától (egyébként ezt a körbevagdosást általában S. csinálja, szeret a konyhában sertepertélni, amikor sütök vagy főzök, vagy csak úgy ott lenni, mondván, szórakoztat). Mindezt a tálaló tál fölött, hogy felfogjam a kicsöpögő narancslevet. A hagymát vékony szeletekre vágom és karikáira szedem.
A tálba rétegesen lerakom a narancsszeleteket és a hagymakarikákat, minden réteget meghintek köménymaggal, sóval és borssal meg a széttépkedett mentalevelekkel. Kevés olívaolajat is locsolok rá. A tetejére dobigálom az olajbogyókat, és lefedve 2 órára a hidegre teszem, ezalatt a hagyma megpuhul és az ízek összeérnek. Nem nagyon érdemes tovább állni hagyni. 

LAZAC KAPRIBOGYÓVAL ÉS ZÖLD BORSSAL (6 személyre)
  • 6 lazac steak
  • 1 ek vaj
  • 100 ml száraz fehér bor
  • 150 ml tejszín
  • 1 púpos ek kapribogyó
  • 1 ek eltett zöld bors 
  • só, frissen őrölt bors
A lazacszeletek mindkét oldalát pirosra sütöm a felforrósított vajon, amikor megfordítom, akkor rakom rá a kaprit és a zöld borsot. Ha már a második oldala is pirosra sült, aláöntöm a bort és hagyom kissé elpárologni. Ezután ráöntöm a tejszínt, összerottyantom. Sózom (óvatosan, mert a kapri és a zöld bors is sós, a hal önmagában is) és borsozom. Elég hamar besűrűsödik, nem szabad sokáig hagyni forrni.
Az egész szinte pillantok alatt van kész, elég magas hőmérsékleten szoktam csinálni. Egyszerű párolt rizzsel tálalom.

ANYU „RETTENETES” SALÁTÁJA (12-16 személyre)
  • 1 db füstölt csülök
  • 10 db tojás
  • 400 g nem füstölt sonka (gépsonka)
  • 1 szál póré
  • 1 kg krumpli
  • 600 ml házi majonéz
  • 200 ml tejföl
  • 1-2 ek mustár
  • ½ üveg apró csemege uburka
  • só, bors
Azért rettenetes, mert először is iszonyú mennyiség lesz a hozzávalókból, másodszor pedig kb. 3 évre elegendő koleszterint tartalmaz. Érdemes akkor csinálni, amikor tényleg sokan jönnek. Veszélyes, mert nagyon eteti magát, viszont pont a halálán tud lenni az ember, ha nem figyel oda, mennyit eszik belőle. Egy-két evőkanálnyi bőven elég, előételnek meg csak úgy tudom elképzelni, ahogy azt az igazán puccos éttermekben tálalnák, azaz egy pöttynyi egy bazi nagy tányéron.
A füstölt csülköt kuktában főzöm puhára, akkor jó, ha szinte magától kijön belőle a csont. Mielőtt felhasználnám, leszedem róla a bőrt és a zsírréteget – a szomszéd kutyáknak csodás napja volt. A levét nem kiönteni, jó lesz az újévi lencsefőzelékhez!
A tojásokat keményre főzöm, a krumplit héjában puhára. Mindkettőt meghámozom, hagyom langyosra hűlni.
Közben a pórét nagyon vékonyan felkarikázom, a csemege uborkát és a sonkát kis kockákra vágom. Amikor a főtt hozzávalók langyosra hűltek, mindegyiket kis kockákra aprítom. Egy nagy tálban mindent összekeverek, ha kell (általában nem kell), sózom és tekerek rá borsot.
Lefedve legalább egy éjszakát hagyom állni a hidegen, hogy jól összeérjen.
A narancssaláta receptjét a Fűszerenciklopédiából szereztem.
Posted in Uncategorised

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s