Filmajánló

Tegnap megnéztem a Cranford című filmet. Egyhuzamban mind az öt részt. Olyan, mint egy könyv, amit nem lehet letenni. Aki utálja az ömlengést, az most ne olvasson tovább. 

Egyszerűen csodálatos! Csodásak benne a színésznők – Judi Dench egyébként is a szívem csücske, a szerepek, a történet, minden csodás benne. 
Cranford egy Cheshire-i kisváros, az 1840-es években vagyunk. Miss Deborah, egy igen józan gondolkodású idős hölgy szigorú szemmel vigyázza a városban lakó hölgyek és urak etikus és erkölcsös viselkedését, a húgával, Miss Mattyvel laknak egy kis házban, éppen egy régi barátnőjük leányát várják vendégségbe. És ha ez még mind nem lenne elég izgalom, azt is meg kell élniük, hogy egy fiatal és igen jóképű orvos érkezik a városba, nem kis felfordulást okozva a kevésbé meglett vénkisasszonyok körében. Van minden, ami kell, barátság, az igen jó fajtából, hűség, önfeláldozás, megbocsátás, megértés, harag, árulás, félreértés, komédia, testvéri szeretet, nagy veszteségek és szomorúság, szépség, szilárdság és állhatatosság, bátorság, szerelem, szóval minden, ami kell az élethez. A fiatal szerelmesek nagyon szerelmesek és tiszta szívűek, az idősek pedig szerelmesek a sírig, akármi érte őket az életben. A cranfordi vénkisasszonyok persze az ember agyára tudnak menni bizonyos dolgokban, pletykálnak, nem akarnak semmiféle változást, pláne nem haladást, de aztán megmutatják, milyen, amikor tényleg törődnek egymással az emberek.
Aki valami lassúra, de mégis izgalmasra, megindítóra és szépre vágyik, valami nagyon finoman feministára, csak bátran álljon neki az öt résznek.

(A YouTube-on valamiért csak japán felirattal találtam részleteket.)
Advertisements
Posted in Uncategorised

3 thoughts on “Filmajánló

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s