Gyors sárgabarackos

Miután egyikünk sem egy nagy szomszédolós fajta, beletelt egy kis időbe, míg felfedeztük a szomszédainkban rejlő potenciálokat. Kifejezetten gasztronómiai téren, szűkebben az alapanyagok beszerzéséről van szó.

A már említett rendkívül kedves hátsó szomszédunk gyakorlatilag kiapadhatatlan forrás ilyen szempontból. Elég kiterjedt rokonsággal is rendelkezik, így mostantól igazi biocsirkék biotojásaihoz is hozzá tudunk jutni. A csirkéket szabadon tartják, egész nap szaladoznak ide-oda, mindenféle zöldet csipegetnek, nem tápozzák őket, kukoricával egészítik ki az étrendjüket. Ezeknek a tojásoknak még az illata is más, nyersen és már sült vagy főtt állapotjukban is. Arról nem is beszélve, hogy a sárgájuk nem természetellenesen sárga, csak akkor látszik, mennyire jó, amikor már hozzákevertem valamihez.
Ha minden igaz, ugyanerről a helyről lehet majd venni fácánokat is.

Maradt tegnapról még érettebb sárgabarack. Először egy rétest akartam csinálni, de aztán kiderült, hogy alaposan megdézsmálták a családtagok tegnap este, így csak pár szem maradt. Egy muffinba pont elég volt.

SÁRGABARACKOS-LEVENDULÁS MUFFIN

  • 250 g liszt
  • ½ tasak sütőpor
  • 130 g nádcukor
  • 2 db tojás
  • 50 ml olaj
  • 100 ml tej
  • 2 ek amaretto
  • 1 tk levendulavirág
  • 250 g sárgabarack
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. A muffinsütőt kibéleltem papírkapszlikkal.
A lisztet összekevertem a sütőporral és a levendulavirággal.
A tojást, a cukrot, a tejet, a likőrt egy külön edényben kavartam össze, majd a liszthez adtam a kis kockákra felvágott barackokkal együtt.
Fagylaltos kanállal a formákba töltöttem a masszát, és a forró sütőben 35 percig sütöttem.
Advertisements
Posted in Uncategorised

12 thoughts on “Gyors sárgabarackos

  1. vegavarázs

    jól hangzik! Nagyon tetszik a sárgabarack és a levendula találkozása. Azt a két tojást majd helyettesítem egy kis pohár joghurttal, és szuper lesz! köszi

  2. szepyke

    Makka!!Hát, ez nagyon jól hangzik! Annyira izgat, hogy milyen a levendula ételben, de annyira félek is tőle…Vegavarázs, ezek szerint a tojást joghurttal lehet helyettesíteni? Csináltam kürtőskalácsot, és ott kérdezte Benzsi, hogy kihagyható e belőle a tojás. Megcsináltam úgy a tésztát, de elvesztette a rugalmasságát. Ezek szerint joghurttal helyettesíthetem?

  3. vegavarázs

    Szepyke, attól függ, hogy milyen közegben helyettesíted. Piskótában, muffinban és hasonló tésztákban lehet joghurttal és kevés olajjal. Kelt tésztánál nem kell helyettesítés, csak egyszerűen kihagyom. Viszont a nedvességét valamivel pótolni kell, hogy a tészta sűrűsége ne változzon, mondjuk egy kicsit több tejet tesz bele az ember. Én is csináltam kürtőskalácsot, fent van az oldalamon. Nincs benne tojás, és szerintem jó volt, a tésztával is könnyen tudtam dolgozni. Remek dolog ez a kürtőskalács, ugye? Én nagyon meglepődtem, hogy ennyire egyszerű a készítése. Megyek, megnézem a tiédet is. Szoktalak olvasni, de nem vettem észre, biztos kihagytam azt a napot valahogyan.

  4. szepyke

    Vegavarázs, szerintem az mindent elárul a kürtőskalácsról, hogy szerda óta háromszor csináltam. És mindig teljes adagot. És nincs belőle. Jó,mondjuk, jutott a kollegáknak a szomszédoknak, a barátoknak, és persze nekünk is. Akkor tejet kellett volna bele tennem többet szerintem. Mondjuk, az volt a tésztával a baj, hogy nem volt rugalmas, így nem lehetett rendesen feltekerni, mert szakadt. A második elrontott kürtőskalács után magában feltekertem és úgy sütöttem meg a tepsibe téve, mint egy kakaóscsigát, csak nem volt benne kakaó, csak a tetején a vajas cukor. Olyan finom lett…Makka, elnézést, hogy itt kezedményeztem a beszélgetést, csak ahogy megláttam, hogy mit írt Vegavarázs, adta magát a kérdés. Elnézést.

  5. Makka

    Szepyke, csak nyugodtan beszélgessetek, ezek mind közérdekű információk, akárkit érdekelhet, aki erre jár.Próbáld ki a levendulát pl. csokiban, én csináltam karácsonykor levendulás trüffelt (megtalálod a blogon a receptet), az mindenkinek nagyon ízlett. Egyébként picit "dohos" íze van, és jól kivehető az az aroma, ami benne van az illatában is.Csokiban szerintem nagyon finom. Én forró csokiba is szoktam rakni, de annak most nincs szezonja.:))Vegavarázs, azt szerettem volna kérdezni, hogy a tej és a tejtermékek miért elfogadhatók számodra és a tojás miért nem?Nekem mindkettő valamilyen állati "végtermék".:)) Vagy a tojásban a szaporító volta a szempont? Úgy értem, inkább vallási mint más háttere van?

  6. vegavarázs

    Makka, már a választ is megírtad 🙂 Igen, így van! Ez a levendulás csoki engem is nagyon izgat. Most szárítottam először levendulát azzal a céllal, hogy édességekbe tegyem. Kíváncsi vagyok, már olyan sok helyen olvastam róla.

  7. napmátka

    Nálam is kimaradt a levendula eddig az ételekből. Nem direkt, csak nem jutott eszembe (vagy nem nőtt errefele, vagy senki a környéken nem főzött-sütött levendulásat…:)Szóval nem volt, de egyre jobban izgat! Ültetnem kell a nomádportán majd, hogy ha megnő, beletehessem végre valamibe!

  8. Makka

    Napmátka, szerintem a múltkori intelligens piskótád, amit kakaóval csináltál, esetleg vérnarancs helyett, ha levendulát raksz bele, biztos finom lenne.

  9. Benzsi

    Nagyon-nagyon jó ez a recept Makka! Eszembe nem jutott volna a levendulát sütibe belesütni, de azt hiszem ezt ki fogom próbálni. Remélem az a levendula amit a piacon árulnak nem permetezett. A tojást én is kihagyom. Már egy pár éve nem eszem, és a kolléganőm hozott saját sütésű piskótát, megkóstoltam és nagyon finom volt, de én annyira kiéreztem a tojás ízét. Azt hiszem már "nagy tételben" egyáltalán nem tudnám megenni.

  10. Makka

    Nem vagyok egy nagy szakértő, de abból kiindulva, hogy a levendulát rovarrisztásra használjuk, szerintem olyan sok kártevője nem lehet, valószínűleg nem permetezik. Mindenesetre kérdezd meg. Én télen vettem szárított levendulavirágot a Culinarisban, arra az van ráírva, hogy nem kezelt és bio. Esetleg, ha nagyon nem bízol a piaciban, nézd meg azt. A muffin mellett a képen látható levendula viszont már saját termés, garantáltan nem permetezett.:)) Ebből használtam a sütibe is.Angol fehér levendula, ami azt jelenti, hogy nem hófehérek a virágjai, hanem nagyon-nagyon halvány lilák, tényleg csak közelről látni. Érdekes, mert szárítva jobban kijön a "lilaságuk".

  11. Makka

    Friss levendulavirágot is lehet használni, nem feltétlenül kell megvárni, hogy megszárítsd. Azzal sokkal szebben lehet tálalni is.Az én levenduláim egyelőre elvirágzottak, meg kell várnom a következő transzportot.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s