Pedig még nincs itt a kései ősz ideje…

Elképesztő idő van, az embernek az orrát sincs kedve kidugni. Ma kb. ½ óra alatt lefagyott a fejem, a fülem meg kifejezetten fájósra fagyott.
Ahogy Napmátka, én is próbálom valahogy megőrizni az eddig szép ősz melegét, ha másképp nem, valamilyen igazi lélekmelegítő fogással. Mi is próbálunk minél később begyújtani, de sajnos olyan hűvös van, hogy valószínűleg ezt egyre kevésbé tudjuk majd elkerülni a következő napokban. A mi hálószobánkban a ma reggeli 18,2 °C-ból mostanra már csak 17 °C van. Ugyan ebben még lehet aludni, de az ennél alacsonyabb hőmérséklet már kellemetlen lesz.
Délután chatelés és dizájnkodás közben eszembe jutott, hogy olyan szívesen ennék tejbegrízt. Az olyan meleg, illatos, szívet melengető. Loriennel – aki a dizájnkodásban nagy segítségemre volt – egyetértettünk, hogy szilva kéne hozzá. Sülve vagy valami.

TEJBEGRÍZ SZILVASZÓSSZAL

A tejbegrízhez:

  • ¾ csésze kukoricadara
  • 3½ csésze tej
  • ½ ek vaj
  • 3 ek nádcukor
  • 1 csipet só

A szilvaszószhoz:

  • 500 g kimagozott szilva
  • 1 ek vaj
  • 4 ek nádcukor
  • 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt szegfűbors
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1-2 csipet frissen őrölt bors
  • 1 ek szilvás balzsamecet
  • 2 ek akácszirup

Először a szilvaszószt készítettem el, mert amíg az besűrűsödött, a tejbegríz is nagyjából elkészült.
A szilvát a mélyhűtőből kivéve fagyosan a felolvasztott vajra raktam, magas hőmérsékleten elkezdtem párolni. Hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot és a fűszereket. Elég sok levet engedett, mire annak kb. a felét elforraltam, hozzáöntöttem az akácszirupot és a balzsamecetet. Hagytam sziruposra beforrni, míg a tejbegrízt elkészítettem.
A darát csomómentesre kevertem a tejben, hozzáadtam a cukrot és a csipet sót, majd amikor elkezdett melegedni, a vajat is. Állandó kevergetés közben nem túl sűrűre főztem.
Érdemes néha megkóstolni, mert a sűrűség már megfelelő lehet, de a kukoricadara lisztes ízét esetleg még bőven lehet érezni. Akkor jó a tejbegríz, ha ez az íz már nincs jelen. Ha már túl sűrű lenne és még nincs kész, mindig lehet hozzáadni tejet vagy esetleg vizet.

Advertisements
Posted in Uncategorised

3 thoughts on “Pedig még nincs itt a kései ősz ideje…

  1. napmátka

    A hőmérséklet nálunk ugyanitt tart. Ha mozgok, teszek-veszek, akkor rendben, meg aludni is elég, de a gép előtt ülni kevés.Nem vagyok egy tejbegríz-fan (nálunk inkább Imi az), de látom, van benne lehetőség, s Te ezt határozottan megtaláltad. Ez a gyümölcsös változat most teljesen levett a lábamról! Még a rideg hideg ellen is jó!

  2. Makka

    Most mi befűtöttünk, mert nem lehet hagyni, hogy teljesen áthűljenek a falak, de elég 1-2 óra.Tejbegrízt én is kb. minden szökőévben eszem csak, inkább a tejberizst szeretem, viszont nem volt itthon erre alkalmas rizs. Nem mintha azt olyan sűrűn ennék.:) De néha szeretem az ilyen pempőféléket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s