Pangasius, avagy ijesztőbb nevén cápaharcsa

Nagyon szeretem a halakat meg az összes tengeri herkentyűt, de a halak közül inkább a ragadozókat kedvelem. A többiről mindig az a kép él bennem, hogy az üledékben turkálnak, amiben ugye minden van. Nem mintha a táplálékláncba ne kerülne bele az, amit a turkálósok megesznek, de akkor is, valahogy mégsem érzem annyira közvetlennek a kapcsolatot. Jó, tudom, hogy ez egy illúzió. Viszont érdekes módon a rákok esetében nem zavar az ízeltlábú és nagymértékben dögevő mivoltuk. Sőt, ha már itt tartunk, csigát is szívesen eszem, igaz, eddig nem készítettem soha. Lehet, hogy akkor azért átgondolnám, nem tudom. Mindegy, a halak is furcsa állatok szerintem, élve nem szívesen fogdosom egyiket sem, nehezen kiszámítható az ugrándozásuk.
Különben most szembesültem a ténnyel a BBC Amazon Abyss című filmjéből, hogy az Amazonasban él egy cápafajta, amely fával táplálkozik.

A cápaharcsa (Pangasius hypophthalmus) a harcsafélék családjába tartozik és Délkelet-Ázsiából származik. Szeretem a fehér, tömör, rugalmas húsát.
Az üzletekben kapható általában fagyasztott állapotban levő hal nagy részben vietnámi tógazdaságokból kerül hozzánk, mostanában igen divatos hal lett. Elevenszülő, élő kishalakkal táplálkozik, viszont érdekes, hogy az idősebb példányok foga elhullik, és akkor áttérnek a növényi táplálkozásra. Remélem, a fiatalabb példányokat küldik ide Vietnámból…


PANGASIUS KAPROS-KAPRIS MÁRTÁSSAL

 • 4 pangasius filé
 • 2 ek szőlőmagolaj
 • 1 ek vaj
 • 1 ek összevágott kapor
 • 2 ek kapribogyó
 • 1 ek eltett zöldbors
 • 200 ml tejszín
A halfiléket kissé besózva pirosra sütöttem a felforrósított vaj és olaj keverékén, majd előmelegített tálra szedtem.
Ezután a visszamaradt zsiradékba kevertem a kaprot, a kapribogyót és a zöldborsot – utóbbi kettőnek a levéből is használtam kb. 1 ek-nyit – és egy spatulával felvakarásztam a pörzsanyagokat. Ráöntöttem a tejszínt, kissé utánasóztam, és picit beforraltam.
Egyszerű vajas párolt rizzsel tálaltam a mártással meglocsolt pangasius-t.
És a zene mára:

Csík zenekar és Kiss Tibor: Sehol se talállak
Advertisements
Posted in Uncategorised

8 thoughts on “Pangasius, avagy ijesztőbb nevén cápaharcsa

 1. napmátka

  Nekem mindegy, hogy nevezik, imádom ezt a halat. Az első találkozásunkból tartós szerelem lett – csak az ára szab távolságokat közénk…sajnos.Nagyon tetszik, ahogy elkészítetted (kár, hogy nem voltam ott:)Tetszett nagyon ez a Csík-videó, én csak egy Quimby-feldolgozásra emlékeztem, az egy picit merev volt nekem – az eredetihez képest – ez viszont remek!

 2. Makka

  Én azzal szoktam magam vigasztalni, hogy a béna pontynak is 1700-1800 forint kilója, akkor ez igazán megéri.:)A Corákban érdemes figyelemmel kísérni a halválasztékot, mert elég sűrűn vannak akciók, általában úgy vásároljuk.

 3. Makka

  A pontyot csak halászléhez szoktuk venni mi is. Eddig többször vettünk lazacot, de az mostanában nem játszik, nagyon elszaladt az ára. Az afrikai harcsát szoktuk venni mi is, pisztrángot is. A múltkor láttam ilyen apró halat, azt szeretném megkóstolni egyszer ropogósra sütve, még langyos-meleg vajas rozskenyérrel…Érdemes figyelni, mert a pangasius-t most valami 1700 forint körül adták, ha jól emlékszem. De ha tudok valamit, majd szólok.:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s