Halak tegnap este

Tudom, hogy még kevésbé leszek népszerű, de azért most szívesen kiosztanék mindenkinek egy fenékbebillentést, aki nyekergett a hidegen. Tessék, itt a „jó” idő, lehet élvezni! Vígan tenyészik mindenféle vírus és baktérium, galoppíroznak a férgek és a hernyók, majd aztán jövőre nyáron szintén csak a sírás-rívás, ha a gyümölcsöket meg a zöldségeket felzabálják nagy kedvvel.
Szerintem egyszerűen undorító ez a „tavasz”, bleeh. Azért lássuk be és vegyük észre, tél van, a mínuszok a normálisak. (És nem, ne érezze senki igazolva a globális felmelegedés emberi tényezőjét mint szempontot, amitől szintén epeömlést kapok egyébként.)
A mostani meleggel mindenestre dupla munkára kényszerültem, ugyanis tök át kell rendezni a hűtő(ke)t, hogy beférjen a dermedni rendelt születésnapi torta. Nem tudom kirakni a teraszra, ahogy azt ebben az évszakban igenis kéne.

Na jó, a kirohanás után következzen a poszt igazi témája, a két halas recept tegnapról. Mint már említettem, karácsonykor a legtöbbször pisztrángot készítek, igen jól variálható hal, ahogy a pangasius is, amelyből a másik halétel készült.
A köret mindkettőnél vajas-petrezselymes párolt rizs volt.

KÉKSAJTTAL SÜLT PISZTRÁNG (4 személyre)

4 db pisztráng* 
8 szelet bacon
4 szelet kéksajt
1 gerezd fokhagyma
50 g vaj
só**, bors
  A pisztrángokat sóztam és borsoztam kívül-belül. A fokhagymát tisztítás után vékony szeletekre vágtam. A sajtot olyan darabokra vágtam, amelyek belefértek a halak hasüregébe, pár szelet fokhagymát is tettem mindegyikbe. Egy tűzálló tál aljára fektettem 4 szelet bacont, kis darabokra vágott vajat is tettem bele, erre a halakat, majd mindegyik halra is raktam egy-egy baconszeletet és a maradék vajat elmorzsolva.
  190 °C-on sütöttem 45 percet, míg a hal bőre és a bacon ropogós nem lett.
  *A pisztrángokat tisztítva veszem, így azzal nem kell bajlódni. Kb. olyan 22-25 cm-es halakat számítsunk egy személyre.
  ** A sózásnál figyelembe kell venni a bacon és a sajt sósságát is.

  NARANCSOS-GYÖMBÉRES PANGASIUS (4 személyre)

  4 db pangasiusfilé
  1 ek vaj
  2 ek szőlőmagolaj
  3 cm gyömbér
  80-100 g fenyőmag
  1 db narancs
  1 csipet chili
  1 csipet fahéj
  só, bors
   Egy serpenyőben felforrósítottam a vajat és az olajat. Közben a halfiléket besóztam és borsoztam. Majd mindkét oldalukat pirosra sütöttem.
   Közben a gyömbért meghámoztam és nagyon vékonyan felcsíkoztam.
   Ahogy a halak második oldala is pirosra sült, rászórtam a gyömbért és a fenyőmagot, hagytam azokat  is megpirulni. Ezután ráreszeltem a narancs héját, ráfacsartam a levét, beleraktam a chilit és a fahéjat. Óvatosan, hogy a hal ne törjön össze, megrázogattam a serpenyőt, kicsit faspatulával is kevergettem, hogy a fűszerekből és a narancsléből mindenhova jusson. 1-2 perc forralás után tálalható volt.
   Advertisements
   Posted in Uncategorised

   8 thoughts on “Halak tegnap este

   1. szepyke

    Gondoltam rád ebben a hírtelen jött tavaszban. Nekem olyan fejfájásom van napok óta, hogy legszívesebben aludnék egész nap.. Remélem, hogy Te jól vagy. Békés karácsonyt, kellemes ünnepeket a továbbiaknban is!

   2. Makka

    Jaj, szegény! Aztán most meg egész biztos nem tudsz lepihenni, gondolom.:(Én valahogy megúsztam a fejfájást, bár nekem van rá újabban módszerem.

   3. napmátka

    Tartom a hátsó felem a billentésre! (Én tudom, hogy kell a tél, csak hát kicsit sem tesz jót a villanyszámlának, meg az autónak, meg a közlekedésnek, és gyakran fázom is. Van más is, de hirtelen ennyi jut szembe:)

   4. Makka

    :-DDAzért nem kell mindent szó szerint venni ám!:)Igazából tegnap csak azért hisztiztem be, mert egy csomót kellett pakolnom a hűtőkben, hogy beférjen a torta, ahelyett, hogy simán csak kitehettem volna a teraszra.:))És egyébként abban teljesen igazad van, hogy a pénztárcának rendkívül rosszat tesz. A fázást jól viselem, igaz, olyan meggondolásból, hogy jól fogyaszt.:)

   Leave a Reply

   Fill in your details below or click an icon to log in:

   WordPress.com Logo

   You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

   Twitter picture

   You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

   Facebook photo

   You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

   Google+ photo

   You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

   Connecting to %s