Így is lehet – a kép- és receptlopások margójára

Pár nappal ezelőtt kaptam egy e-mailt. Először csak arra kértem engedélyt, hogy a történetet megírjam, de az írója felhatalmazott, hogy beidézhetem a levelet (a hölgy eredeti nevét természetesen kihagytam).

Szia Makka!
Lenne egy kérdésem ill. kérésem.
Most kezdtem el blogolni, ( konkrétan tegnap). Tavaly vidékre költöztünk és elkezdtem kertészkedni. Elhatároztam hogy idén az első pillanattól kezdve feljegyzek minden kerti történést. Beszélgettem a barátnőimmel és úgy döntöttem félig magamnak félig aki rám talál feljegyzem tapasztalataimat. Tavaly 374 üveg befőttet (lekvár, szörp, savanyúság, fűszerolaj, ecet, sűrítmények stb.) Minden családtag és barát minden alkalomra üvegeket kapott tőlem.  És most jön a gondom szinte mindenből van még kivéve a savanyított csípős paprikából (gyönyörű volt piros, sárga és zöld is volt az üvegben a „dobálós alap léből vettem ki hozzá) az apukám ette meg szinte mindet, és a rozmaringos paprikás fűszerolajból (ezt meg a barátnőim férjei kapták) nincs.   Én mivel nem blogoltam eddig, nem volt értelme fotózni sem az ételeimet sem a befőzéseket. A koncepcióm az lenne, hogy ahogy haladok a kerti munkálatokkal az adott növényről leírnám amit tudok és fontosnak tartok illetve a feldolgozásról is.  És most jön a kérdésem és kérésem használhatom e a sárga paprikád és a chili olajad képét illusztrációként és mit és hogyan kell feltüntetnem. Igazából még csak egy alap van meg és nem ismerem a szokásokat ha van időd segíteni, egy-két tanácsot adni és esetleg megadnád az engedély a képekre nagyon örülnék neki!!!
Ez vagyok én, várom válaszod,
üdvözlettel és köszönettel
xxxx
ps:
Furcsa, az egyik keresztnevem Mária nagyapám kicsi koromban Makkának hívott.

Szerintem túl sok kommentárt nem kíván. Annyit talán, hogy így is lehet.

És hát ugye egy ilyen kedves kérésnek ki tud ellenállni? Plusz ahogy így elnézem, mi minden vár majd ránk ezen a blogon, izgalmas lesz olvasgatni, remélem, mihamarabb utoléri magát és megörvendezteti az olvasóit a receptjeivel és a kerti beszámolóival.
Egyébként totál irigyelek mindenkit, aki arról írogat, hogy milyen magokat vetett, milyen palántái lesznek, mivel lesz tele a kertje és milyen finomságokat gyárt majd. Kéne beszélnem É. szomszédommal, áthidaló megoldásként az ő kertjébe is lehetne tervezni ezt-az addig is, amíg nincs saját konyhakert…

Fontosnak tartottam ezt megírni főleg a mostanában dúló viharok miatt. Amely viharok közepette néhányan elfelejtkeznek magukról. De ez legyen az ő dolguk, viszont azt kell mondanom, hogyha nem képesek moderálni magukat vagy mások nem tudnak rájuk hatni ilyen téren, akkor engem biztosan elveszítenek mint támogatót. Egyelőre kint van a blogon a logó.
Mert az egy dolog, hogy igazuk van a szerzői jogokkal és a blogjaik tartalmát engedély nélkül felhasználókkal kapcsolatban, de mindezt nem stílustalanul kéne tárgyalni. Én sem vagyok híján a vehemenciának adott esetekben, de szerintem kulturáltan és elegánsan mindig sokkal több elérhető. Nyilván nem arra gondolok, hogy kímélni kell azt, aki nem hajlandó betartani valamilyen szabályt, néven kell nevezni mindent, de személyeskedéstől mentesen.

Advertisements

6 thoughts on “Így is lehet – a kép- és receptlopások margójára

 1. napmátka

  Ja igen és most néztem épp "A tökéletes uzsonna" című 2008-as bejegyzésed. Tudtam, hogy meg fogom bánni, ha otthagyom a boltban az akciós avokádót… hiba volt, hiába.

 2. lorien

  Jó, hogy ilyenek is vannak. Meg az is jó, hogy megírtad, mert lett egy új olvasója :)De amúgy a történtekről szokás szerint megint lemaradtam 🙂

 3. Anonymous

  Jólesik, hogy a forrongó kedélyek között valaki ilyet is bemutat. Köszi!Keves Brokkolirózsa! Beállok én is az olvasóid közé. Korrekt és figyelmes az ilyen hozzáállás.

 4. Makka

  Sziasztok!Örülök, hogy nemcsak én tartom fontosabbnak ezt az oldalt és nem a másikat, hanem ti is.Napmátka, elnézést, de nagyot nevettem. Ugyanezt szoktam én is átélni, amikor otthagyok valamit, de kb. már a boltból való kilépés után.:)Szerintem legközelebb kenőkepartit tartsunk.Lorien, Duende futott bele egy valóban csúnya történetbe. Egy volt tvpaprikás szakácska éttermének honlapján használták fel az egyik képét. És amikor ezt szóvá tette, nemhogy kinevették – személyesen a szakácska, hanem még meg is fenyegették. A többi csak a "szokásos".

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s