Mángold

A meleg megtette a hatását, elkezdett minden veszettül nőni a kölcsönkertben. Végre lesz cukkini is, sárga, zöld, csíkos. A mángold is óriásit nőtt csak a két-három meleg nap alatt, folyamatosan lehet szedni belőle.
A mángold a disznóparéjfélék családjába tartozó levélzöldség, a legközelebbi rokona a cékla. Nevezik még leveles répának is.

A mángoldültetvény egy kis része.

Lágy szárú kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata, a második évben a magszára fejlődik ki, azonban mivel konyhai célra leveleit használjuk, általában az első évben leszüreteljük őket (amikor elkezdi növeszteni virágját és magjait, akkor levelei elsatnyulnak). A növény termése a gomoly. Több fajtája van: a legelterjedtebbnek levelei mélyzöldek vagy halványabbak (fajtától függően, de ismert lilás vagy pirosas levélnyelű fajtája is), és a növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Talajban nem válogatós, de igényli a sok napsütést és a vizet, melyből egy nap akár 2 dl-t is elhasznál. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket.
Az íze a spenóthoz hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A megpárolt levelek kis adagokban jól fagyaszthatók anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének.
Közvetlenül szedés után érdemes felhasználni, mert nagyon gyorsan veszít a nedvességtartalmából és összefonnyad.

MÁNGOLD NAPON ASZALT PARADICSOMMAL ÉS GORGONZOLÁVAL
700 g mángoldlevél
1 ek vaj
3 gerezd fokhagyma
½ tk durva himalája só
frissen őrölt bors
1 ek szezámmag
60 g gorgonzola piccante

A mángoldot alaposan lemostam és szűrőbe raktam lecsöpögni. Amíg a mángold csöpögött, egy serpenyőben felforrósítottam a vajat, hozzáadtam a finomra vágott fokhagymát és 1-2 percig pároltam. A mángoldot széles csíkokra vágtam, a fokhagymás vajhoz adtam. Felvettem a hőmérsékletet, megsóztam és borsoztam, hozzáadtam a felcsíkozott paradicsomot. Pár pillanat alatt összeesett, addig forraltam, míg minden nedvesség eltűnt alóla. Közben egy kis serpenyőben szárazon világosra pirítottam a szezámmagot.
Tányérra raktam a mángoldot, rámorzsoltam a sajtot és megszórtam a szezámmaggal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s