>Kávélikőr

>Egy hónappal ezelőtt készítettem el egy likőrt, azóta érett a kamrában.
A receptjét a netről szedtem, egy blogról. Viszont csak lefirkantottam annak idején egy cetlire anélkül, hogy a forrást is leírtam volna. Ezért kérem, ha valaki ráismer a módszerére, ne habozzon jelezni, hogy az ő receptje alapján készült (vagy ha ő is vette valahonnan az ötletet, az eredeti forrásra is kíváncsi lennék) – én a kardamomot tettem csak hozzá – szeretném mindenképpen megnevezni, mert nagyon jó kis házilikőr ez. Rögtön dupla adagot készítettem, így 1½ liter kész likőrt kaptam.

KÁVÉLIKŐR
200 g frissen őrölt kávé
300 ml víz
¼ tk kardamommag
800 ml 42%-os alkohol
A sziruphoz:
800 g cukor
400 ml víz
1 tk vaníliapaszta

A kávét frissen őröltem, mert történetesen volt itthon pontosan 200 g Lavazza Gran Crema Espresso szemes kávé. Anyuék nem szeretik az olasz pörkölést, mi meg most szanaszét kávézunk, így nem fogyott volna el, pont jól jött a likőrhöz.
Az utolsó őrlendő adaghoz tettem a kardamomot, azzal együtt őröltem meg.
A kávét felfőztem a 300 ml vízzel, ahogy felforrt, lehúztam a tűzről. Ezt 3-szor megismételtem. Egyébként elég sűrű massza lett belőle és pöfögött.
A sziruphoz a cukrot és a vaníliát elkevertem a vízzel, lassan felforraltam kevergetve, hogy a cukor elolvadjon. Közben sűrűn inhaláltam, mert a vaníliaillat fenséges volt. 15 percig lassan forraltam.
Egy nagyobb befőttes üvegbe raktam a kávés masszát, ráöntöttem a szirupot és elkevertem, hideg vízbe állítottam, hagytam teljesen kihűlni.
Amíg ez hűlt, kiszámoltam, hogy ha van 96%-os alkoholom, mennyi vízzel kell mennyi alkoholt elkeverni, hogy 800 ml 42%-os elegyet kapjak. 350 ml alkoholhoz 450 ml vizet kell adni.
(Nagyon egyszerű kiszámolni egyébként:
350 x 96 = 33 600 egységnyi,  450 – a víz mennyisége – 0 egységnyi alkohol.
350 + 450 = 800
33 600 ÷ 800 = 42)
Amikor a kávés-szirupos cucc teljesen kihűlt, ráöntöttem az alkoholt, szorosan lezártam és 1 hónapra a kamrába tettem érni. Néha, amikor eszembe jutott, összelögyböltem.
Ezután először ruhán, majd sűrű szűrőn átszűrtem, palackokba öntöttem, és jégbe hűtve isszuk. Vagy forró csokoládéban. Vagy fagyira csorgatjuk. Biztosan fogom torták krémjébe is használni.
Egészen sűrű, szirupos, de nem gejl. Magában zsibbaszt és lazít, ha értitek, mire gondolok… Viszont az az érzésem, érdemes lenne pulzust mérni utána.

Advertisements

One thought on “>Kávélikőr

  1. Pixie Pie

    >Ó, de klassz kis receptnek tűnik! Köszi, hogy megosztottad, úgyis kifogytam a kávélikőrből, pedig sütikbe is tök jól tudtam használni. Innentől akkor tuti nem megyek a boltba érte! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s