>One of my weaknesses

>A négynapos Lark Rise to Candleford maratonnak is megvannak a következményei. Már én is rá tudom mondani gyakorlatilag bármire huncut kis mosollyal kísérve, hogy the hot chocolate (szabadon behelyettesíthető akármi finommal, de lehetőleg valami édesség legyen) is one of my weaknesses, mint Miss Dorcas Lane.

A kelt tészta.
A benne való topicskolás. Ahogy a dagasztás során átalakul sima, selymes és rugalmas tésztává a kezdetben ragacsos izé. Soha nem bíznám a kenyérsütőgép dagasztóprogramjára vagy ilyesmi. Rengeteg dologban sznob igényes vagyok, de a kelt tészta kézzel való dagasztása még csak nem is sznobizmus igényesség, hanem puszta élvezet. Még a másnap biztosan borítékolható ínhüvelygyulladással együtt is.
A konyhában szerintem két anyagban jó turkálni, az egyik a kelt tészta, a másik a csokoládé. Mást is megfogok nyilván, nem fújolok semmire, de nem szeretem, ha olyan a kezem. Azért csöndben remélem, hogy a minden egyes tojás feltörése utáni kézmosás még nem kényszeresség.

Itt van ugye ez a farsang, messze van még a hamvazószerda, viszont maszkabál kizárva, akkor legyen fánk. Most egy kicsit sajnálom, hogy semmi nincs bennem Blumenthalból, mert nagyon szeretném megtalálni a tökéletes fánk receptjét. Fel kéne hívni a figyelmét erre az igen összetett problémára…

Miközben a tökéletes fánk receptjét kerestem, rábukkantam a tökéletes kuglóf receptjére. Egy tökéletes könyvben. Az ilyen könyvek a további gyengéimhez tartoznak.
Az egész történet akkor kezdődött, amikor Louis Ernest Ladurée megnyitotta az első pékségét 1862-ben Párizsban a rue Royale 16. alatt.

Az üzlet gyakorlatilag egy habcsóktorta (igen, ez fokozás akar lenni), de miután nagyon következetesek a dizájnban, kifejezetten szép. Még a kis puttók sem ijesztők a plafonon, pedig nagy átlagban ez simán elmondható róluk.
És ahogy az 1862-ben alapított pékségek, majd cukrászdává, de leginkább teaszalonná (Mme. Ladurée ambíciózus volt és modernizált, hogy a nők is eljárhassanak legálisan valami nyilvános helyre) alakult kis megoldások örököseinél általában, az elkészítés megfelelően bonyolult, viszont a végeredmény rendkívül ígéretes. Mindenesetre biztosabbnak tűnik, mint a szalagok a fánkon.
A recepten érezhető a molnár/pék felmenővel rendelkező leszármazottak lazasága, az esetlegesség és egyfajta szabadság, nem grammolják a tojást, ezzel frusztrálva sokakat.
Most így éjfél felé nem gondoltam nekiállni a közel 9 órás műveletnek, de a receptet leírom, hátha mást nem hátráltat a családja abban, hogy ilyen remekbe szabott kuglófot tudjon reggelizni.

A LADURÉE TÖKÉLETES KUGLÓFJA
A tésztához:
280 g süteményliszt
3 ek nádcukor
1 tk só
10 g élesztő
4 db tojás
180 g vaj – plusz 50 g a formák kikenéséhez
150 g aranymazsola
A narancsos sziruphoz:
2 liter víz
300 g nádcukor
25 g darált mandula
1⅓ ek narancsvirágvíz
A tetejére:
porcukor
olvasztott vaj

Szükség van még 12 db kicsike kuglófformára, vagy két 19 cm-esre.

A mazsolát tegyük annyi forró vízbe, amennyi ellepi és hagyjuk ázni 1 órát.

Közben készítsük el a tésztát:
a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Ezeket tegyük a lisztkupac egyik oldalára. A másikra morzsoljuk rá az élesztőt, vigyázzunk, nem szabad a cukorral érintkeznie addig, míg elkezdjük a dagasztást.
A vajat vágjuk fel kis kockákra, a tojásokat pedig verjük fel. Öntsük a tojás ⅔-át a lisztre és egy spatulával kezdjük el összekeverni a tésztát. Közben adagoljuk hozzá apránként a maradék tojást.
Ezután dagasszuk addig, míg a tészta kezd elválni az edény falától. Majd adjuk hozzá a vajat és dagasszuk a tésztába, ezt is addig folytassuk, míg a tészta megint elválik az edénytől. Gyúrjuk bele a lecsöpögtetett mazsolát.
Fedjük le és kelesszük szobahőmérsékleten 2½ órát legalább.

A kelési idő lejárta után dögönyözzük át a tésztát, akkora legyen, mint a kelés előtt, majd tegyük a hűtőbe 2½ órára. A hűtőben újra megkel a tészta, ezután kissé gyúrjuk át újra.

A formákat kenjük ki vajjal. Ha nagy kuglófokat csinálunk, a formát a kikenés után szórjuk ki szeletelt mandulával. Tegyük a megkelt tésztát a formákba – csak a feléig érjen – kicsit lapogassuk el kézzel, majd újra 2½ óra pihentetés következik, amikor hagyjuk a duplájára nőni.

A sziruphoz forraljuk fel a vizet a cukorral, vegyük le a tűzről és azonnal keverjük bele a darált mandulát, hagyjuk langyosra hűlni és keverjük bele a narancsvirágvizet.

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, és süssük a kuglófokat 20 percig, ha kicsik és 40 percig, ha nagyok.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni a formában 5 percig, majd borítsuk ki a formából és többször is locsoljuk meg a langyos sziruppal.
A maradék olvasztott vajjal kenjük meg, aztán szórjuk meg porcukorral.

Advertisements

One thought on “>One of my weaknesses

  1. Ildy

    >Makka, látogass el hozzám, a fincsi kuglóf mellé van egy kis meglepim a számodra:)http://ildygastro.blogspot.com/2011/01/tejfolos-paprikas-csirkemell-kukoricas.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s