Ribizlis-mandulás sütemény

Ma elkezdtem az idei adag bodzapezsgőt, de csak 1,2 kg cukrot tettem vele. A múlt hét végén ittuk meg a tavalyiból az utolsó üveggel, nagyon jót tesz neki a hosszú érlelés a hűtőben. Hugh szerint ugyan 10 nap múlva a palackozás után lehet inni. Ez kétségtelen, akkor is jó, bár az én ízlésemnek túlontúl édes. De egy olyan jó fél év múlva a cukor már átalakul alkohollá – tehát lesz ereje is – és az édesség átvált muskotályos ízbe, amit azért én sokkal jobban tudok üdvözölni.
Ebben az évben azt hiszem, hogy a bodza lesz az egyetlen ehető virág ételekben, ugyanis apu levágta az akácfáról azokat az ágakat, ahonnam létráról tudtam eddig szedni virágot, az orgona meg elvirágzott már. A rózsáink a múlt évben az állandó monszunban nagyon megviselődtek, azoknak kell még egy kis idő, míg teljes pompájukban tudnak nyílni. Biztató a helyzet, csak az ez állandó erős szél ne lenne. Ma séta közben találtunk egy nagyon jó telket, ahova lehetne építkezni és talán nem is olyan szélcsatornában van, mint a mostani házunk. Bár állítólag ez csak az én fixa ideám, mármint a szélcsatorna. Mondjuk szerintem nekem már szélfóbiám van. Utálom az ilyen időt, széttép mindent a szél, a palántáim alighogy kicsit rendbe jönnének, rögvest jön egy-két ilyen szar nap, biztos, ami biztos, letördeli a leveleket például a paprikákról.
Jövő hétre is ki kéne találni valami bodzásat – remélem, lesz még felhasználható virág –, de cukibeteg desszertnek kéne lennie…

RIBIZLIS-MANDULÁS TORTA

200 g vaj
200 g nádcukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
½ tonkabab reszelve
4 db tojás
100 ml tej
175 g liszt
85 g darált mandula
½ tk sütőpor
300 g fagyasztott ribizli
2 ek lapmandula a tetejére

A sütőt 160 °C-ra előmelegítettem, egy 22 cm-es kerek tortaformát kikentem vajjal.
A puha vajat habosra vertem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tonkababbal, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat, miközben tovább működött a habverő.
A lisztet összekevertem a mandulával és a sütőporral, aztán a vajas keverék tetejére szórtam. Erre a ribizli került, kicsit összekevertem a liszttel, és csak azután a kevertem simára a masszát. Az egészet az előkészített formába simítottam, megszórtam a tetejét a mandulával és kb. 80 percig sütöttem.
Nagyon könnyű és egyáltalán nem száraz sütemény, kifejezetten ilyen hülye időjárásra való, szobába bezárt délutánokra.

TIPP: Könnyedén gluténmentessé tehetjük a süteményt, csak a liszt helyett is mandulát kell használnunk. Ebben az esetben viszont felesleges a sütőpor, ugyanis liszt híján nincs mivel reakcióba lépnie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s