Cserkó mégis

A múlt héten keseregtem a cseresznyék kukacosságán, de most a héten anyu kapott valakitől gyönyörűséges igazi fekete cseresznyét, amiben ugye nincs kukac. Volt nekünk is ilyen fánk, de sajnos kiszáradt, szerintem az előző tulajdonos valamit kilocsolgatott a tövére és azért, pedig nagyon finom volt, főleg nem kukacos, és egyébként is lehetett szedni az erkélyről. Egyébként van egy folt még, ahol egész egyszerűen nem él meg a fű, hogy oda mit a bánatot öntöttek ki, a legöregebb hinduk se tudják.
Apropó hinduk, van okrám, mármint termés, egy darab. Amit az unikalitása miatt rajta hagytam a növényen, pedig állítólag azonnal le kell szedni, ahogy elnyílt a virág és a termés kissé megnő, ez az okosok szerint max. 2 nap. Mert különben ehetetlenül fás és kemény lesz a cucc.
Viszont miután itt a virág nem nyílik ki, csak kezd kibomlani, majd másnap furcsa színt vesz fel és lehullik, nem tudom, honnan kezdődne az a 2 nap. Ja, hát kétségtelen, nem Indiában vagyunk, úgyis mint az okra igazi termőhelyén.

Ennyi a maximum, amit a virágok produkáltak.
Ebből a rózsaszínből lett a termés. A fenti leesett a növényről és kész.

Mindegy, már nagyon impozáns, kb. 10 cm-es. Gondoltam fenn is hagyom a növényen, jó lesz magnak, nem mintha elhasználtam volna az összeset, amit még karácsonyra kaptam Vikitől. És majd még várom a többi növény produkcióját, azok elég kicsik. Ugyanis miután februárban elültettem a magokat, hogy palántát neveljek, szóval utána olvastam, hogy az okra meglehetősen háklis egy növény, már ami az ültetgetést illeti, rögtön helyre kell vetni, nem ám palánta meg ilyenek. Nyilván a 4-ből nem is élte túl a kiképzést csak ez az egy, ami terem, a többit meg akkor vetettem, amikor az összes palántát is kiültettem. Amikre persze aztán jött egy tuti kis hideg, a bazsalikomok például teljesen vissza vannak maradva a növésben. Tehát az újabb okrákra még várni kell, és hát a mostani időjárás sem nekik kedvez.
A szél meg hagyja abba a fújást!

Tehát cserkó. Sajnos annyit nem kaptunk, hogy a hőn áhított cseresznyés clafoutis-t lehessen megsütni, vagy egy tisztességes lepényt, viszont egy kis valamilyen tortához elég volt. A valamilyen aztán egy a múltkorihoz hasonlatos túrós lett, a család közfelkiáltással ezt szavazta meg. Hogy lehet itt kreatívnak lenni, már nem azért?! Mindig valami már volthoz ragaszkodnak, és nagyon.
Meg még ráadásul azt sem engedték, hogy a csokoládé helyett például pirított mandulát szórjak a tetejére. Hát ez van. Viszont most nem vágtam el a kezem. És ez is valami.
Ez most nem lett olyan sima habszerű, mint az előző, mert házi túrót használtam.

CSERESZNYÉS TÚRÓTORTA
A piskótához:
50 g vaj
50 g cukor
½ tasak Bourbon vaníliás cukor
1 db tojás
50 g liszt
½ tk sütőpor
A krémhez:
250 g túró
5 ek nádcukor
½ tasak Bourbon vaníliás cukor
¼ tk kardamom
¼ tk fahéj
2 db tojásfehérje
250 ml tejszín
1 tasak Dr. Oetker Zselatin fix
300 g nagyszemű fekete cseresznye magozva

Egy 17 cm-es kerek kapcsos tortaformát kikentem vajjal, a sütőt 180 °C-ra előmelegítettem.
A puha vajat habosra kevertem a cukrokkal, hozzáadtam a tojást, azzal is kikevertem. Simára dolgoztam a sütőporos liszttel, aztán a formába simítottam a masszát. Beraktam a sütőbe és 25 perc alatt készre sütöttem. Hagytam a fromában kihűlni, majd kivettem belőle, tálra raktam és a megtisztított karimát visszaraktam köré.
A krémhez a túrót áttörtem, hozzákevertem 2 ek cukrot, a vaníliás cukrot meg a fűszereket.
A tejszínt 1 ek cukorral nem túl kemény habbá vertem, ehhez adtam a zseltin fixet és habverővel simára kevertem. A túróhoz adtam.
Gyorsan – mielőtt tömbbé szilárdult a túrós krém – habbá vertem a tojásfehérjét folyamatosan adagolva hozzá a még megmaradt 2 ek cukrot, aztán a túrós krémbe forgattam.
A piskótára kentem a krém kb. ⅓-át. A szélére rakosgattam a fél cseresznyéket állva – hogy szép legyen, de annyira nem lett – a többit meg a krém felületére, aztán a krém másik ⅓-a következett, erre is raktam cseresznyét, aztán a maradék krémmel befedtem.
Hűtőbe raktam 1 éjszakára.
Tálalás előtt megszórtam csokiforgáccsal.

Advertisements

One thought on “Cserkó mégis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s