Barackok

Van itt nem messze tőlünk egy gazdaság, amely egyben gyümölcsgén-bank is. Újabban oda járunk mindenféléért, akkor is, ha nem eltenni akarunk, hanem csak enni, szerencsére bármilyen kis mennyiséget is hajlandók adni. Olcsóbb, mint a piac, lehet válogatni, kedvesek az intézkedő nénik, a gyümölcs kiváló minőségű. Szóval minden együtt van.
Múlt szombaton megint ott jártunk és vettünk egy pár kiló őszibarackot meg nektarint kifejezetten kóstolási szándékkal.
Mindenesetre azért is érdemes sokszor menni, mert a vásárló közönségen be lehet pisilni a röhögéstől. A múltkor például egy néni azon vekengett, hogy mikor szedték a nektarint. Merthogy ez hideg. Mondom neki, ja, persze, hogy hideg, elvégre ez egy hűtőház. Na, jó, jó, de mikor szedték? Mondom neki, tavaly. Erre telerakta a vödrét. Szerintem nem hallott, vagy nem tudom. De most tényleg, valóban azt gondolja, úgy is, mint másik vásárló, tudom?!
Aztán ott vannak az izgulósok. Akik azt hiszik, nem marad nekik gyümölcs, csak ha kapkodnak. Olyanannyira, hogy gurul a sárgabarack mindenfelé. Hadd törjön, ja.
Persze az ellenpólus is megjelenik: aki szarakodik. Jó, értem én, hogy nem hajt a tatár, meg nem tartja fel a sort a pénztárnál vagy ilyenek, na de a fél napot sem akarnám ott tölteni.
És esznek, banyek! Ezt is értem, az van ingyen, amit megeszel.
Bevezetném a méredzkedést be- és kilépéskor. Hogy fel lennének háborodva.

Egyébként nem tudom, más hogy van vele, de nekem van egy-két fejlövésem a barackokkal kapcsolatban. Például az a fixa ideám, hogy a fehér húsú barack meg nektarin sokkal finomabb. De mindegyiknél nagyon utálom, ha a magja szétjön, amikor kettéveszem a gyümölcsöt.
Ez a fehér hús izé szerintem onnan eredeztethető, hogy annak idején gyerekkoromban mindig a keresztanyám anyukájától kaptuk/vettük az őszibarackot, svábok voltak és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak Budakalászon. Azóta sem ettem olyan finomat. Régen tényleg minden jobb volt.

Elkezdett érni a füge, így ma megpróbáltam reprodukálni egy dzsemet, amelyet évekkel ezelőtt készítettem, még a kézzel írkálós őskorszakban csináltam. Mármint kézzel kötött könyvbe. Tintával. Mártogatós tollal. Hja, akkor még volt ilyenre időm, de főleg energiám. Egyébként meg még gépem sem volt, nemhogy netem. Igaz, akkor nem is volt az általános. Biztos azért értem rá annyira…

FÜGÉS NEKTARINDZSEM
1,2 kg fehér húsú nektarin – magozás után mérve
300 g füge
200 g nádcukor
1 tk vaníliapaszta
1 tasak Haas 3:1 zselésítő
4 ek whisky

A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint kimagozzuk és a fügével együtt kis kockákra vágjuk. Beleszórjuk egy lábosba, rászórjuk a zselésítőt, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát, elkezdjük főzni. Ha felforrt, alacsony hőmérsékleten kb. 20-25 percig főzzük. Állandóan kevergetni kell, mert a füge miatt könnyen lekap.
Ha kész, azaz kellően sűrű, lehúzzuk a tűzről, belerakjuk a whisky-t, elkeverjük, majd a dzsemet kis üvegekbe töltjük.

Főztem egy másikat is, mert Napmátka pénteken a fügeszedés árnyékában a fülembe rakta a bogarat, miszerint kávés dzsem…

RUMOS-KÁVÉS ŐSZIBARACKDZSEM
1,3 kg sárga húsú őszibarack – tisztán mérve
200 ml esspresso
400 g nádcukor
1 tk vaníliapaszta
1 tasak Haas 3:1 zselésítő
3 ek Bacardi 151°

Az őszibarackot meghámozzuk – ha nem lehet csak úgy simán lehúzni a héját, forró vízbe mártjuk – majd kimagozzuk. A húsát kis kockákra vágjuk, egy edénybe rakjuk, belekeverjük a zselésítőt. Hozzáöntjük a kávét és a cukrot, alaposan megkeverjük.
Elkezdjük főzni és alacsony hőmérsékleten addig főzzük a dzsemet, míg bőrösödni kezd a teteje és elfőtte a habját. Ez nagyjából 25-30 perc.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot, majd kis üvegekbe töltjük.

Az van ezzel a dzsemmel, hogy zseniális. Biztos béna, hogy így dicsérem a saját kreálmányom, de kb. manna.
Advertisements

4 thoughts on “Barackok

  1. Turák Kinga

    meg tudnád adni ennek a helynek az elérhetőségét? egyik barátom keresgél olcsó, jó minőségű gyümölcsöt Bp közelében… 🙂 amúgy nagyon guszta a dzsemed!!!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s