Körte

Van itt egy ismerősünk, akinek jó nagy kertje van, de sajnos az egészségi állapota nem engedi, hogy túl sokat dolgozzon benne. Viszont a gyümölcsfái teremnek doszt. Leszedni sem nagyon tudja a több mázsa körtét, cseresznyét, meggyet vagy majd a birsalmát és naspolyát, nem még esetleg a földről felszedegetni.
Ezért aztán annak fejében, hogy kicsit összetakarítjuk nála a hullott és már nem használható gyümölcsöt, mindent nekünk ajándékozott.
Utoljára körtét szedtünk nála. Hogy érzékeltessem a mennyiséget, kb. 20 perc alatt nagyjából 80 kg körtét tudtunk ládába rakni. Ezt a fát még a nagypapája ültette kifejezetten azzal a céllal, hogy jóféle pálinkát főzzön belőle. A nagypapa már régen nem él, de a célja megvalósult.
Azért jutott egy kis dzsemre is…

TÁRKONYOS-VANÍLIÁS KÖRTEDZSEM
1 kg körte – tisztán mérve
150 g szőlőcukor
1 tk vaníliapaszta
¼ tk finomra vágott tárkony

A meghámozott körtéből kivesszük a magházat, a húsát kis kockákra vágjuk, egy edénybe tesszük. Belekeverjük a szőlőcukrot és a vaníliát, 30-35 perc alatt közepes tűzön besűrítjük.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tárkonyt és kis dzsemes üvegekbe töltjük.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s