Lekvárkísérletek 1.

A fügéről a nyári adag már leérett, de ha jó idő lesz, szeptember végén elképesztő mennyiséget tudunk majd szüretelni.
Mostanában inkább kísérleti mennyiségeket készítek így dzsem meg lekvár fronton. Ugyanis többen arra biztatnak, hogy csináljak egy lekvárboltot. Lenne benne fantázia, nem mondom. De azért elég sok tervezést igényel egy ilyesmi üzlet. Főleg a jó alapanyag beszerzése kérdéses mindig.
A lehető legegyszerűbb recepteket próbálom kikísérletezni, a sok hozzávaló csak bonyolít és a rizikófaktort emeli.
Szerencsére van kóstolóbrigád, anyu barátnői nagy lelkesedéssel végzik ezt a feladatot. Úgy gondoltam, ez az első lépés az üzlethez, a közvéleménykutatás.

A füge számomra egyébként rettentő tömény gyümölcs, nem tudok rá jobb szót. Mindenképpen kell valami, ami vagy lazítja – másik savasabb gyümölcs – vagy valami, ami más dimenziót ad neki. Szerintem ilyenek a diófélék és az olajos magvak. Ez utóbbi esetben ugye lazításról szó nem lehet, mert a töménység csak fokozódik, de az íznek viszont jót tesz.
(A dióféléket annyira nem csípem, ha választani lehet, akkor mandula, kesudió vagy a paradió, de a többit annyira nem szeretem. Látszik is, szinte soha nem használok mogyorót, diót is nagyon ritkán. Ha igen, akkor is inkább sósan.
Tudom, többeket elborzasztott már, amikor hangot adtam a mogyoróvajjal szembeni érzéseimnek, de a világból lehet vele kiüldözni. A pekándiónak meg már a nevét is utálom. És amikor meglátom a vajas cukorszirupban forralt pekándiót pitébe töltve, na az a borzalom órája.)

Így lett az alábbi lekvár szezámmagos.

SZEZÁMOS FÜGELEKVÁR
1 kg füge
150 g nádcukor
200 ml víz
½ citrom reszelt héja és leve
4 ek pirított szezámmag

A füge szárát levágjuk, majd apró kockára vágjuk. Egy edényben a vizet a cukorral felfőzzük, hozzáadjuk a fügét és a citrom héját meg a levét. Kevergetve sűrűre főzzük. Ez nagyjából 40-45 perc, a vége felé állandóan kevergetni kell, különben leég.
Közben szárazon világosra pirítjuk a szezámmagot, és amikor a lekvár megfelelő sűrűségű, belekeverjük. Azonnal kis üvegekbe töltjük.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s