Még egy kávés

Egyre több cucctól nem tudok elszakadni a konyhában, újabban a fűszerként használt kávé lett ilyen. Mi mást süthettem volna anyunak a névnapjára, mint egy kávés süteményt?

HABOS KÁVÉS PITE
A pitetésztához:
175 g liszt
110 g vaj
1 ek cukor
1 db tojássárgája
½ narancs reszelt héja
1 ek narancslé
A töltelékhez:
350 ml tej
2 ek darált kávé
4 ek kukoricakeményítő
80 g nádcukor
¼ tk vaníliapaszta
4 db tojássárgája
1 ek narancsvirágvíz
15 g vaj
A tetejére:
3 db tojásfehérje
¼ tk borkő
100 g nádcukor
2 ek lapmandula
1 ek nádcukor

A tésztához a hideg és kis kockákra vágott vajat összemorzsoljuk a liszt és a cukor keverékével. Aztán hozzáadjuk a tojássárgáját, belereszeljük a narancshéjat és beleöntjük a narancslevet. Gyorsan összeállítjuk a tésztát és folpackba csomagolva 15 percre betesszük a hűtőbe.
A sütőt bekapcsoljuk, 200 °C-ra állítjuk.
A tésztát kinyújtjuk és egy 23 cm-es piteformába fektetjük, az oldalához nyomkodjuk a tésztát. A tészta alját megszurkáljuk egy villával. Vaksütéssel sütjük 15 percig, majd kivesszük a nehezéket és még sütjük további 5 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket: 200 ml tejet felforrósítunk és beleszórjuk a kávét, hagyjuk állni 5 percig. Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a keményítőt és a cukrot, feltesszük a tűzre. Hozzáöntjük a leszűrt kávás tejet és a narancsvirágvizet, felforrósítjuk. A tojássárgákat felverjük és apránként hozzákeverjük a forró kávés tejes cuccot. Az egészet visszaöntjük az edénybe, feltesszük a tűzre és alacsony hőmérsékleten állandóan kevergetve felforraljuk, puding sűrűségűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat.
A pitét kivesszük a sütőből. Mire a a töltelék kész lesz, egy kicsit hűlni fog már. Beleöntjük a tölteléket.
A tojásfehérjéket a borkővel kemény habbá verjük, majd apránként adagolva a cukrot tovább verjük, míg szép fényes kemény hab lesz belőle. Rákanalazzuk a töltelék tetejére, de ne simítsuk el.
Megszórjuk a mandulával és az 1 ek nádcukorral, visszatesszük a már 175 °C-ra állított sütőbe. Süssük 35 percig, amíg a hab szép színt kap.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában kicsit hűlni, aztán vegyük ki a formából, tegyük egy szép tálra. Langyosan és hidegen is tálalhatjuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s