Tengerimalac helyett

A cím nem üres vicceskedés. Tegnap azt hittem, meghalok, annyira kellett röhögnöm, amikor a barátnőm mesélt egy sztorit, miszerint egy távoli ismerős család elfogyasztotta az elhalálozott családi kedvenc tengerimalacot. Nyilvánvaló az aktus rituális jellege és egyébként is a tengerimalac Peruban igazi csemegének számit. De azért az első reakció – szó szerint fetrengve röhögés – után felmerülnek a kérdések. Tudták-e, mi volt a halál oka? Mert ha végelgyengülés, az hagyján. Na de! Betegség is lehetett!
Jó mindegy, azért remélem, nem lesz kis hazánkban bevett gyakorlat a kimúlt házi kedvencek tömeges fogyasztása. Bár… Megoldódna egy rakat probléma.
Nem tudtam jó ideig elszakadni a képtől, ahogy a család körbeüli az asztalt a kis tetem felett, majd jóízűen falatoznak. Vajon volt asztali áldás és/vagy búcsúszöveg?
Ja, arról sajnos nem tudunk, milyen megoldást választottak: sült, ragu stb. Én valamiért egybesültet vizionáltam.
És mindehhez hozzájött este Heston gótikus lakomája, szóval ilyen szempontból kissé szürreális nap volt.

Ehhez képest totál kispolgári körtés pitét sütöttem tegnap. A dolgok kiegyensúlyozzák egymást akaratlanul is.

KÖRTÉS PITE
A pitetésztához:
250 g finomliszt
175 g vaj
1 db tojás
1 ek nádcukor
½ ek víz
A töltelékhez:
85 g vaj
85 g keserű csokoládé
85 g nádcukor
¼ tk vaníliapaszta
3 db tojás
85 g darált mandula
2 ek rum
A tetejére:
4 db körte – hámozva, kimagozva
1 tk porcukor

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A tésztához kis kockákra vágjuk a fagyos vajat és a többi hozzávalóval együtt robotgépben morzsásra forgatjuk. Aztán lehetőleg hideg felületen – a kánikulára való tekintettel – gyorsan összeállítjuk, lisztezzük a felületet és akkorára nyújtjuk, hogy egy 23 cm-es piteformát kitöltsünk vele.
Vaksütéssel 15 percig sütjük, aztán kivesszük a nehezéket és további 5 percre visszatesszük a sütőbe.
Közben a töltelékhez vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és a csokoládét. A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral és a vaníliával. Belekeverjük a már lehűlt csokoládét és a mandulát, hozzáadjuk a rumot is.
Habbá verjük a tojásfehérjéket és a csokis masszába forgatjuk. Az egészet a pitealapba simítjuk és a tetejét kirakjuk körteszeletekkel.
Visszatesszük a sütőbe és 45 percig sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral.

Advertisements

2 thoughts on “Tengerimalac helyett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s