Kenyér, kence

Reggel elhatároztam, hogy ma nem főzök. Erre tessék. Merthogy közben kitaláltam, mit csináljak a kertben már beérett cuccokból. Volt paradicsom, pár igen kisméretű padlizsán, paprika, ilyenek. De önmagában egyik sem elég semmire.
Pedig a paradicsomból inkább tésztára való szószt akartam kreálni sütés útján, de ahhoz kevés volt, így egy kence lett a végeredmény.
Miközben kelt a kenyér.

MAGOS KENYÉR
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
200 g kenyérliszt
20 g élesztő
300-350 ml tej
1 tk nádcukor
100 g magkeverék – napraforgó-, szezám-, lenmag
1 tk só

A tejet felmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, kevés lisztet szórunk a tetejére és letakarva hagyjuk felfutni.
Közben a liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, mélyedést csinálunk a közepébe. Ha az élesztő felfutott, a liszthez öntjük, összekeverjük. Konyhai pulton vagy lisztezett deszkán kidagasztjuk.
A tálba tesszük a cipóvá alakított tésztát, meglisztezzük, letakarjuk és 2 órán át kelesztjük.
Ha megkelt, kiszedjük a tálból egy lisztezett felületre, kicsit megdögönyözzük, széthúzzuk a tésztát, egyenletesen rászórjuk a magokat, feltekerjük és cipóvá alakítjuk. Meglisztezzük a tetejét, két helyen éles késsel megvágjuk és langyos helyen hagyjuk pihenni 45 percet.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Amikor betesszük a kenyeret, az alsó tepsibe öntünk egy kis vizet, hogy gőz fejlődhessen.
A kenyeret kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és letakarva hagyjuk kihűlni.


ŐSZI SZENDVICSKRÉM
100 ml olívaolaj
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db jalapeño
1 db pritamin paprika
4 db bébi padlizsán
1 db sárgarépa
5 db jókora Heirloom paradicsom
1 ek paradicsompüré
1 marék olívabogyó
1 marék bazsalikomlevél
1-2 ek zöld fűszer vegyesen – kakukkfű, oregánó, rozmaring
1 ek nádcukor
1 ek balzsamecet
1-2 tk durva só
¼ tk durvára tört bors

Előkészítjük a hozzávalókat: a paprikákat kimagozzuk, a paradicsomot és a padlizsánt meghámozzuk. Aztán mindent apró kockákra aprítunk. A megtisztított sárgarépát lereszeljük.
Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben és megsütjök benne a félbevágott és vékonyan felszeletelt hagymát és fokhagymát.
Hozzáadjuk a pritamint és a jalapeñót, addig sütjük, míg kivilágosodik. Hozzáadjuk a padlizsánt és a reszelt sárgarépát, tovább sütjük.
Aztán jöhet a paradicsom, a finomra aprított olívabogyó és a fűszerek, a cukor és a balzsamecet. Jól megkeverjük és addig főzzük mérsékelt tűzön sűrűn kevergetve, míg elpárolog az összes leve.

3 thoughts on “Kenyér, kence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s