Minimál

Azon gondolkodom, hogy át kéne változtatni Minimálkonyhára a blog címét. Erősen indokolt lenne, amennyi időt mostanában el tudok tölteni a konyhában és úgy egyáltalán a kaják kitalálásával. Ez utóbbi még hagyján, elvégre fantáziálni nem nagy kunszt. 
Továbbra se szeretek magammal vinni kajácskákat, viszont kénytelen vagyok. Sajnos mindig szegény József Attila meg a mamája jut eszembe a kis lábaskájával. J. A. egyéb okok miatt is, de azt most hagyjuk, mert ritka bunkó cucc.
Valamelyik nap csak úgy minden elgondolás nélkül beáztattam némi csicseriborsót, másnap megfőztem – ezt is csak azért, mert odaraktam, beállítottam a főzőlapot és ott tudtam hagyni. És azóta is várta a sorsát a hűtőben. Ezt sikerült kiötlenem mára elvitelre.
CSICSERIBORSÓ CÉKLÁVAL, CUKKINIVEL ÉS BULGURRAL
½ csésze csicseriborsó – 1 éjszakára beáztatva, puhára főzve
1 db kisebb cukkini
1 db kisebb cékla
2 ek narancsos olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 cm gyömbér
só, bors
1-2 csipet őrölt köménymag
1 ek kókuszkrém
¼ csésze víz
bazsalikom
½ csésze bulgur
1 csésze víz

A bulgurhoz egy kisebb edényben felforraljuk a vizet kevés sóval, majd beleszórjuk a bulgurt. Hagyjuk pár percig forrni, majd lehúzzuk a tűzről és lefedjük.
Egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek narancsos olívaolajat, megpároljuk benne a finomra aprított fokhagymát és gyömbért. Közben kis kockákra vágjuk a cukkinit és a meghámozott céklát, ezeket is a serpenyőbe szórjuk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, fűszerezzük sóval, borssal és a köménnyel. Pár percig együtt pirítjuk, aztán hozzáadjuk a vízzel elkevert kókuszkrémet és addig pároljuk közepes tűzön, míg a cékla félig megpuhul.
Tálaljuk a az időközben megpuhult bulgurral, a bazsalikomlevelekkel megszórva és az olívaolajjal meglocsolva.

Leave a comment