Mini kenyerek

Ma az utóbbi idők legcukibb cuccát sikerült előállítani a konyhában, ugyanis beszereztem egy sütőformát, ami például kicsike kenyerek sütésére alkalmas. Nyilván alig vártam, hogy kipróbálhassam.

Nem könnyű mostanában a blogger élet, meg kell tervezni a főzést, de csak a fényképezés miatt, ugyanis messze nem vagyok még mindig profi – szerintem nem is leszek – így fotók terén. Tehát csak napvilágnál tudok fényképezni a teraszon. Mondjuk az ősz ilyen téren elkényeztet, gyönyörű napsütéses napok vannak.
Ma is, ahogy a kis kenyérkéket fényképeztem, az illat meg a fények nagyon jól illettek egymáshoz.

Visszatérve a formához… Ami egyébként a Kooktából van, honnan máshonnan, ugye. Szóval ma reggel sikerült feltalálnom kb. a meleg vizet, mert azt gondoltam ki, hogy ha már egyszemélyes kenyerek készítésére alkalmas a forma, akkor lehet egyszerre többfélét is. Így elsőre kettőt.

ZABPELYHES KENYÉRKÉK
300 g fehér kenyérliszt
1 tk só
1 ek méz
10 g friss élesztő
200 ml víz
20 g vaj
50 g zabpehely 
LENMAGOS TÖNKÖLYKENYÉRKÉK 
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g kenyérliszt
1 tk só
1 ek méz
230 ml víz
20 g vaj
50 g zabpehely
2 ek lenmag
1 tk olaj a forma kikenéséhez
zabpehely és lenmag a kenyerek megszórásához

A két kenyérhez való liszteket külön tálba szitáljuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót. A vizet kézmelegre melegítjük, hozzáadjuk a mézet és a vajat. Addig kevergetjük, míg a vaj elolvad, majd a lisztekhez öntjük.
Kidagasztjuk mindkét tésztát, aztán hozzáadjuk a zabpelyhet, a tönkölykenyérhez a lenmagot is. Kissé meglisztezzük a tetejüket, majd letakarva hagyjuk kelni kb. 1-1½ órát.
Ezután lelapítjuk mindkét tésztát, és 4-4 egyenlő darabra osztjuk, amiket az olajjal kikent forma mélyedéseibe tömködünk. A kenyerek tetejét megkenjük vízzel és langyos helyen hagyjuk pihenni 40 percet.
Aztán a kenyerek tetejét hosszában egy éles késsel megvágjuk, megkenjük megint vízzel és megszórjuk a zabpehellyel meg a lenmaggal.
Közben előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra, betoljuk a formát és ezen a hőmérsékleten 5 percig sütjük. Majd levesszük a sütő hőmérsékletét 190 °C-ra és készre sütjük a kenyereket kb. 20-25 perc alatt.
A formát kivesszük a sütőből, a kenyérkéket rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s