Paszternákleves

Anyukám mellett a barátnői is felbecsülhetetlen értéket képviselnek a beszerzések terén. Egyikük vett nekem paszternákot valamelyik nap, így végre nemcsak petrezselyemgyökérből készíthettem el az egyik kedvenc levesemet. Petrezselyemgyökérrel is nagyon-nagyon finom egyébként, de a paszternákkal sokkal kerekebb íze van. Az is igaz, hogy így kissé erősebben kell sózni a pasztinák jóval édeskésebb íze miatt. Az egyik legigazibb őszi étel ez a sűrű, szinte pürészerű krémleves.
Az alaprecept szintén a nagyszerű Delia Smith konyhájából való, viszont a narancsos olívaolaj sokkal jobbat tesz az egésszel, mint az ő általa használt pasztinákcsipsz.

ALMÁS PASZTERNÁKLEVES
700 g paszternák
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 g vaj
1 ek szőlőmagolaj
1 tk koriandermag
½ tk köménymag
½ tk római köménymag
¼ tk kardamommag
1 tk kurkuma
1 tk reszelt gyömbér
só, bors
1,2 l zöldségalaplé
1 db savanykás alma
narancsos olívaolaj a tetejére

A fűszermagokat egy száraz serpenyőben addig pirítjuk, míg felszáll az illatuk és elkezdenek pattogni, majd mozsárban finomra törjük.
A paszternákot meghámozzuk, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
Egy fazékban felforrósítjuk a vajat az olajjal, rádobjuk a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát, majd addig pároljuk, míg megpuhulnak. Ezután rászórjuk a finomra tört fűszereket és a kurkumát, ezekkel is átpirítjuk.
A paszternákot a fűszeres hagymára szórjuk, alaposan átkeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd ráöntjük az alapalevet. Fedővel lefedve addig főzzük közepes tűzön, míg a zöldség megpuhul – nagyjából ¾-1 óra.
Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel pűrésítjük, aztán visszatesszük a tűzre és belekeverjük a meghámozott és durvára reszelt almát, átforrósítjuk, forralni nem szükséges.
Tálaláskor bőven meglocsoljuk narancsos olívaolajjal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s