Néha csak ennyire futja

Azaz a gezemice tésztára. Mert ne tévedjünk, a mac & cheese, úgyis mint Amerika nemzeti eledele, egy egyszerű gezemice tészta. Alapból a “mivanakamrában” típusú étel. Teljesen nyilvánvalóan az egyszeri háziasszonyunknak anno kellett valami rittyentenie, valami táplálót, meleget és finomat. Volt otthon tésztája, vaja, sajtja. Aztán egyenes út vezetett a mekencsízhez. Nyilván sokkal decensebb és elegánsabb történetet lehet olvasni máshol, ami persze tök erőlködés egy ilyen típusú étel esetében, de hát értem én, elvégre van nekik Csillagok háborúja is, úgyis mint teremtéstörténet. Mindezzel együtt jó étel ez, melegíti a testet és a lelket is, igazi comfort food. Lehet turbózni és lebutítani is, kizsigerelni, hogy trendi tudjon lenni manapság is, mínusz zsír ugye. Bár akkor nem tudom, a sajttal mi lesz, de ez legyen más problémája.
Azzal együtt nekem újdonság volt, hogy nem egy egyszerű sajtos tészta csőben sütve, hanem raknak bele jó sok besamelt is, úgy persze már más volt a gyerek fekvése, én is úgy éreztem, kell bele valami lazulás, per brokkoli. Plusz egy tönkölylisztes tésztát használtam hozzá. Meg naná hogy cheddar nem volt itthon, ellenben volt ementáli, aminek a kissé diós-édeskés íze nagyon jól illett a brokkolihoz.
BROKKOLIS MAC & CHEESE
500 g makaróni
500 g brokkoli
50 g vaj
500 ml tej
1-2 ek liszt
1 csésze reszelt ementáli sajt
250 g Philadelphia – ebből 125 g véletlenül zsírszegény volt
só, bors, szerecsendió
1/2 csésze reszelt parmezán

A brokkolit forrásban lévő sós vízben 2 percig főzzük, majd azonnal leöblítjük jeges vízzel.
Manapság jól megteszi a sima csapvíz is, legalábbis nálunk irdatlan hideg, belenyúlkálni nem lehet, mert szinte fáj.
Alaposan lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
A tésztát 1-2 perccel rövidebb ideig főzzük az ajánlottnál, és szintén leszűrjük. Visszaöntjük a főzőedénybe.
Miközben a tészta fő, elkészítjük a besamelt: a vajat habzásig forrósítjuk, kissé megpirítjuk rajta a lisztet és felöntjük a hideg tejjel, állandó keverés közben felforraljuk, kissé sűrűsödjön be. De éppenhogy, ne kenni lehessen, maradjon elég folyós.
Megsózzuk és megborsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, belekeverjük a krémsajtot és az ementálit, majd a brokkolit is. Ráöntjük a tésztára, elkeverjük. Az egészet egy vajjal kikent sütőtálba simítjuk, rászórjuk a parmezánt és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.

Advertisements

One thought on “Néha csak ennyire futja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s