Téli saláta

Lehet mondani, hogy spétreflexes vagyok, tavasz kezdetén készítek téli salátát. Na de ugye szinte semmit nem lehet már/még kapni így zöldségfronton. Még kell egy hónap legalább, hogy zöldekkel legyen tele a piac, bár szerintem még több is. Akkor is majd aranyárban lesz minden, mert ebben az évben is jönnek majd azzal, hogy „jaj, olyan sokáig tartott a hideg idő, minden elfagyott” stb.
Speciel a füge tényleg elfagyott, na de az alapból egy mediterrán növény, kíváncsi leszek, lesz-e egyáltalán első érés.
Apropó, zöldségek. Én aztán tényleg nem vagyok annak a híve, hogy mindenhol jobb, mint itt. Viszont tényleg így van. 
Momentán egyébként biztosan. Már a szomszédban, Ausztriában is gyakorlatilag legyintgetnek gúnyos félmosoly kíséretében, ha kiderül az emberről, hogy magyar. Kénytelen az ember széttárogatni a kezét, hogy bocs, de nem én voltam…
Legalábbis ami a magvásárlási lehetőségeket illeti. Ma négy helyen is voltam, és nem kaptam leveleskel-magot például. Meg még egy jó pár dolgot, ami szerintem nem egy nagy cucc. Vagy rossz helyekre mentem, de szerintem az ilyen nagyobb barkács meg kertészeti áruházakban tonnaszám kéne állnia a jobbnál jobb és érdekesebbnél érdekesebb növénymagoknak. Tudom, hogy lehetne rendelni neten, de nincs kedvem most ezzel foglalkozni. Vagy megérkezik vagy nem, a postában is ki bízik manapság. Képesek ellopni egy magazint, mert van benne egy miniatűr fogkrém. Meg egyébként is mindenütt ugyanaz van/nincs.
Mángoldot kizárólag egy helyen árultak, abból is csak a fehér nyél zöld levél változatot. És akkor én még nem is vagyok egy nagy kertész, gyakorlatilag nincs is kert, mármint konyhakert. Ugyan megy a küzdelem pár magaságyás tekintetében, de győzelemről még nem lehet e téren beszámolni. 
A mángoldot is a szomszédhoz fogom telepíteni. Bár most találtunk anyuval egy telket, amit meg fogunk kérdezni, hogy mit szólna a tulajdonos néni, ha nem megvennénk a birtokot, hanem megművelnénk, csinálnánk konyhakertet. Azt még nem találtam ki, hogy a néninek ebben mi lenne az üzlet, de majd eljön annak is az ideje. Mondjuk kap majd a terményből, miközben a telke is szép rendben lesz.
Egyébként ezt a magmizériát tavaly is eljátszottam, nem tudom, mégis miben bíztam, hogy az idén jobb lesz. Tehát most ez az év azzal telik majd, hogy kiépítem a magbeszerzési csatornáimat. Ha UK, akkor UK. Ott legalább egész évben azt veszek, amit akarok, nem gondolják, hogy március végén el kell dugni ezeket a cuccokat a vásárlók elől.
Egyébként is bosszankodtam, mert az egyik helyen találtam gyönyörűségesen szép kaméliákat. Nagyon régen szeretnék már, de éppen már megint elköltöttem az ilyesmire szánt pénzösszeget, így ott kellett hagynom.
Na de, elég a lamentálásból, legyen valami jó is. KicsiVú kitalálta a ZöldKampányt, tessen mindenkinek csatlakozni. 
Van vicces letölthető tervező, lesz majd minden hónapra. Örökbe lehet fogadni zöldségeket is, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ember abból az adott cuccból készít ételt.
Ha lehet, akkor én az ilyen színű zöldségeket fogadnám örökbe, mint az alábbi saláta összetevői.
LILA SLAW MELEG ÖNTETTEL
¼ fej lilakáposzta
½ gumó édeskömény
2 db kis cékla
1 fej lilahagyma
Az öntethez:
4-5 ek napraforgóolaj
2-3 ek méz
½ tk durva himalaya só
3 ek málnaecet
½ tk zellermag
½ ek magos dijoni mustár
A káposztát és az édeköményt nagyon vékonyan felszeleteljük, egy tálba tesszük. A céklát meghámozzuk és julienne-re vágjuk, majd hozzákeverjük a többi zöldséghez.
Az öntethez mindent összekeverünk egy kis edényben, felforraljuk, hagyjuk pár percet hűlni és az összevágott zöldségekre öntjük, jól összekeverjük. 
Azonnal tálalható, nem kell várni, hogy összeérjen. A meleg öntet megteszi a hatását, a zöldségek viszont pont annyira hűtik le, hogy ne langyi izét együnk.
Advertisements

One thought on “Téli saláta

  1. erős ildikó

    Nagyon tetszik ez a lila mix, pedig a céklával mindig távolságtartó vagyok. Valamiért. Nem tudom, miért. Viszont a lila hagymát vagy a lila káposztát nagyon szeretem. Amúgy mi egész télen esszük a salátákat, és nem jelent gondot a zöldségbeszerzés. Azt nem mondom, hogy a zöldségekből minden kifejezetten szezonális lenne, nyilván bekerül más is a kosárba. De vannak káposztafélék, hagyma, retek, répa, néha kínai kelt is veszek. Ezek az olcsóbb zöldek, hozzá néha-néha kerül olajbogyó vagy egy avokádó (utóbbi úgysem terem meg itt, nyáron sem. Ja, és persze zöldfűszerek, az meg odabent is megnő.A csírák is feldobják a salátákat, Tőled tanultam a minimalista csíráztatási módszert!És jön a medvehagyma is…Szóval én egész jól elvagyok a téli salátákkal is.Ami a magvakat illeti, én most nem vagyok érdekelt, de a leveles kel tényleg jól jönne. Én már megszoktam, hogy UK, majd itt is lesz, ha nagyobb rá az igény. Mint a fonalak esetében.Füge: nálam nem jöttek új kezdemények tavaly, így biztos nem lesz első érés. Igaz, tavaly is csak egy bogyó volt rajta, amikor megvettük, minden további csak tavasszal fejlődött ki. Remélem, az ágak nem fagytak el, mert becsomagoltuk az egész fát a nagy hideg előtt. Persze a miénk kicsi…Remélem, hogy a kaméliád azért meglesz hamarosan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s