Feltámadás, kalács, egyebek

Van ez a húsvét, és szerintem nem kezelik a helyén. Illetve csak nálunk nem, itt-ott a világban azért sikerül rendes ünnepet csinálni, Mexikóban például 2 hétig elvannak vele.

A karácsonyt bezzeg agyonhájpolják. Születni mindenki tud. Feltámadni viszonylag kevesen. Lehet ezt hinni meg nem hinni, ettől ez még egy valami, na.

Másfelől meg azért is jó a húsvét, mert ilyenkor legálisan tudok mindenféle kelt tésztákat és kalácsokat sütni. Sajnos amilyen ütemben én ezt szívesen művelném, a család nem képes követni. Mármint evésben. Jó, mondjuk pogácsából nem nagyon tudok eleget sütni (most is kel egy adag a hűtőben), és azzal ki is lehet elégíteni a kelt tészta iránti rajongást, de néha az ember másra vágyik.

Egy kedves barátomtól kaptam kis kenyérformákat meg szív alakú kis sütőformákat – mintha már mindenki tudná, hogy minimániám van. Ahogy megláttam őket, azonnal cuki kis fonott kalácsokat vizionáltam, ahogy szép fényesen kibuggyannak belőlük.
Az édes kalácsot (plusz 1 marék aszalt áfonya, a tetejére meg lapmandula) a szív alakúakba terveztem először, de aztán arra már nem maradt idő, így egyben sütöttem meg.

Miközben itt írok – legalábbis próbálok, a tehetség még mindig nem talált meg – Parti Nagy Lajos szövegeit hallgatom. Megint. Az ember azzal hasonlítsa össze magát, akármilyen frusztráló is, akivel érdemes.

ÍRÓS-MEDVEHAGYMÁS KALÁCS
300 g fehér tönkölyliszt
300 g liszt BL55
200 ml tej
30 g élesztő
1 tk nádcukor
200 ml író
1 db tojás
80 g vaj
2 tk só
A töltelékhez:
50 g vaj
1 csokor petrezselyem
½ csokor medvehagyma
½ tk őrölt fehérbors
A kenéshez és a tetejére:
1 db tojássárga
1ek tej
1-2 tk szezámmag

A liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk és hagyjuk felfutni.
Közben megolvasztjuk a vajat, összekeverjük az íróval, a tojást is elkeverjük benne.
A liszt közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a felfutott élesztőt és az írós-vajas keveréket. Sima tésztává dagasztjuk, míg a kezünktől és az edény falától is elválik.
Cipóvá alakítjuk, megszórjuk kevés liszttel és letakarva langyos helyen 1½-2 órát kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra húzogatjuk.
A vajat megolvasztjuk, megkenjük vele a tésztát, a petrezselymet és a medvehagymát ollóval rávagdossuk, megszórjuk a borssal, és a hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük, majd 4 egyenlő darabra vágjuk.
A tekercseket vajjal kikent formákba (15 x 8,5 cm) tesszük, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával és hagyjuk 35 percig pihenni.
Újra megkenjük, megszórjuk a szezámmaggal, és a 190 °C-ra előmlegített sütőben ½ óra alatt pirosra sütjük.
A tönkölyliszttől nagyon könnyű, puha és sima lesz a tészta. Egészen másképp kel meg, mint a búzalisztből készült.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s