Amikor Hugh vega lett – legalábbis egy nyárra

Ma végre nálunk is elkezdték vetíteni a River Cottage Veg Every Day című sorozatának az epizódjait. (Megjegyzem, Nigellának is van új sorozata, nem feltétlenül kéne a 10-15 éves cuccokat nyomatni harmincadjára.)
Nem vagyok vegetáriánus, sőt ellenzek mindenféle hiánytáplálkozást, bármi is legyen az ideológia mögötte. Főleg amikor gyerekekre kényszerítik.
Nyilván nem értendő arra az esetre, amikor valaki betegségből, intoleranciából vagy allergiából adódóan kénytelen elhagyni bizonyos ételeket vagy ételcsoportokat.
És nyilván nem fogok senkivel vitatkozni azon, mit akar megenni, mit nem, vagy mi a gondolati háttere.
Viszont Hugh nem is mondja, hogy ez a táplálkozás lenne az egyetlen üdvözítő megoldás, csak gondolta, kipróbálja egy nyáron át a húsnélküliséget. Persze ilyenkor ez valóban sokkal könnyebb, a sok friss zöldség és gyümölcs egyébként is kínálja ezt a fajta megoldást.
Időről időre egészen biztosan mindenkinek vannak valamilyen korszakai, amikor ezt vagy azt nem eszik, vagy pont hogy igen. Nekem például volt olyan, amikor kilószámra ettem a kivit az egyik télen, de tényleg szó szerint. Aztán azóta sem.
Hugh-nak abban is igaza van, hogy mennyire kreatívvá teszi az embert a konyhában a hús nélküli főzés.
Ugyan nekünk nincs tengerünk és a partján gyűjthető moszat meg tengeri spárga (sziksófű), de ettől még simán ki lehet próbálni. Nem mondom, hogy egész nyáron nem fogok húst enni.

Sziksófű vagy tengeri spárga.

A spárga a kedvenceim közé tartozik, sajnos elég rövid a szezonja, viszont ilyenkor tényleg hajlandó vagyok akár mindennap megenni valamilyen formában.

SPÁRGÁS LEPÉNY ÁFONYÁVAL
500 g leveles tészta
500 g zöld spárga
½ csésze aszalt áfonya
100 g dán kéksajt
½ tk durvára tört zöldbors
1 db tojás

Az áfonyát vízbe áztatjuk kb. 1 órára, majd leszűrjük. Így nem ég meg a sütés folyamán és nem is szárad ki.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, két tepsire sütőpapírt teszünk.
A spárgát megmossuk, a fás végeit levágjuk és enyhén sós, citromleves lobogó vízbe dobjuk 2 percre. Azonnal jéghideg vízbe tesszük, majd leszűrjük és kissé le is szárogatjuk.
A tésztát minden nyújtás nélkül 6 darabra vágjuk. Érdemes az Aldiban venni, mert ők eleve így árulják, nem kell szerencsétlenkedni meg méricskélni.
A tésztalapokat a tepsikre rakjuk és a szélüket körben bekenjük az elhabart tojással.
A spárgát elosztjuk a tésztalapokon, megszórjuk az áfonyával és rámorzsoljuk a sajtot. Meghintjük a borssal és betesszük a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A spárga, az áfonya és a sajt súlya pont elég ahhoz, hogy csak a lepény széle pufisodjon fel, nem csorog le róla semmi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s