Mi lenne, ha tanyán…

Már hetek óta – na jó, egy hete – az jár a fejemben, hogy egy jó francia hagymaleves kéne meg valami egyszerű sütemény mellé. Persze ami úgy illik a hagymaleves egyszerűsége és olyan igazi vidékiessége mellé.
Hagymaleves ugyan nem volt, állítólag későn szóltam (???), de a valami egyszerű sütemény meglett.
Ugyanis arról beszélgettünk, hogy mit csinálnánk, ha egy tanyán élnénk, milyen állatot kéne tartani, milyen növényeket ültetni. Mennyi lenne az ideális, annál többet nem érdemes stb. Ezzel jól elment az idő, a levest leszavazták, a süteményt nem nagyon merték, az az igazság. És nem is szóltak bele, ez se általános. Teljesen rám hagyták.
Lett is egy galette, mi lehetne ennél egyszerűbb és vidékibb. Legalábbis ahogy én elképzelem a vidékiességet. Semmi sallang, egyszerű hozzávalók, lehetőleg olyanok, amik a kertben is fellelhetők. Nálunk meg fellelhető a füge.
No meg a vaj (az nem a kertben), amelyet pont ma sikerült készíteni a nagyon zsíros tejszínből, ami összegyűlik a házhoz hordott házi tejből. Méz meg még a múltkor került a szomszédból. Illetve vettük.
És persze semmi bonyolult elkészítési mód.

 

LEVENDULÁS-MÉZES FÜGE GALETTE
A tésztához:
2 csésze liszt
150 g hideg vaj
3 tk nádcukor
4 ek hideg víz
A krémhez:
150 g natúr krémsajt
2 tk vaddohányméz
¼ tk vaníliapaszta
A tetejére:
10 szem füge
2 tk nádcukor
2 tk vaddohányméz
½ tk szárított levendulavirág
50 g vaj
A kenéshez:
1 db tojás

A tésztához a lisztet és a felkockázott vajat meg a cukrot a robotgépben morzsásra dolgozzuk. Miközben megy a gép, hozzáadjuk kanalanként a vizet.
Hideg felületre borítjuk az egészet, összegyúrjuk, két részre osztjuk egyenként becsomagoljuk folpackba, majd 20 percre a hűtőbe tesszük.
Miközben a tészta pihen, előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
A krémhez a hozzávalókat simára keverjük.
A tésztadarabokat egyenként kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, átrakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Megkenjük az ízesített krémsajttal nagyjából 4 cm-t hagyunk ki a szélükön, rászeleteljük a fügét, megszórjuk a nádcukorral és a levendulavirággal, megcsorgatjuk a mézzel.
A kockára vágott vajat is egyenletesen elosztjuk a két galette között.
A széleket visszahajtjuk és megkenjük az elhabart tojással, majd az előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.
Kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, aztán tálra tesszük és cikkekre vágva még langyosan tálaljuk vaníliafagylalttal.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s