Megadtam magam

Pont egy citromos-mákos sütiről nem gondoltam volna, hogy családi kedvenc lesz. Két hete sütöttem először, most újra kellett.

CITRUSOS-MÁKOS KUGLÓF
175 g vaj
300 g liszt
250 g nádcukor
3 db tojás
1 rúd vanília
1½ tk sütőpor
225 ml tejföl
1 db citrom reszlet héja és leve
1 db lime reszelt héja és leve
4 tk mák
A mázhoz:
100 g porcukor
25 g vaj
2 db lime reszelt héja és leve

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses 160 °C), egy közepes kuglófformát kenjünk ki vajjal.
A puha vajat a cukorral és a vanília kikapart belsejével verjük habosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük bele a citrom és a lime reszelt héját és kifacsart levét is a tejföllel együtt.
Közben a mákot szárazon pirítsuk meg. Egyébként meglepően sokáig tart, mire illata lesz.
Adjuk a liszthez a mákot és a sütőport, majd az egészet keverjük simára a vajas krémmel. Simítsuk az előkészített formába a masszát, tegyük a sütőbe és süssük készre 45-50 perc alatt.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában pár percet pihenni, majd borítsuk egy tálra.
A mázhoz a cukrot a vajjal, a lime-ok reszelt héjával és kifacsart levével forraljuk fel, vegyül le a tűzről és locsoljuk meg vele a kuglófot.

Eredetileg GoodFood recept grépfrúttal.

Szóval megadtam magam a dagasztás nélküli kenyérnek. Az az igazság, hogy nem hittem benne. Mármint hogy tényleg dagasztás nélkül, tényleg csak kutymászni kell, aztán hagyni az egészet, és olyan lesz, mint a képeken.

Újabban nem sikerültek jól a kenyereim, nem tudtam rájönni, mitől. Külcsín ok, belbecs gyakorlatilag nincs. A sütőre fogtam, hogy biztos nem jól melegszik, annak idején a gázzal sokkal jobb volt (nem), rosszak a lisztek, nem kel eleget, túl sokat kel, túl van gyúrkodva a második kelesztés előtt stb. Szóval szerintem minden baj volt. Az az igazság, hogy azért mertem mindenfélére ráfogni a kudarcot, mert olyan kenyerek sem sikerültek igazán jól, amelyek régebben meg igen. De tényleg mit lehet akkor mondani, amikor a számtalanszor megsütött és nagyon jól sikerült rozskenyér egyszercsak olyan sűrű és kemény lesz, hogy a pirítóból kivéve a vaj nem beleolvad, hanem lefolyik róla…
És miután azt szeretném, hogy ne vegyük a kenyeret, hanem itthon süssük, ki kellett találnom valamit, mert a család a szép, ámde nem túl nagy élvezeti értékkel bíró kenyereimet joggal nem ette szívesen.
Tegnap aztán este 8-kor levonultam a konyhába és összeraktam a dagasztás nélkülit. Nem túl nagy mennyiséget, mert ha ez sem sikerül, nem fogom annyira sajnálni, legfeljebb ledarálom morzsának. És ha nem sikerül, akkor feladom, befejezem a pékeskedést, eszik azt a kenyeret, amit a pékláncnál találunk.
Ami ilyen egyszerűnek tűnik, azt csak elrontani lehet, nem hiszem, hogy működik. Meg különben is dagasztani jó. Meg mi lesz a sikérszálakkal? Miegymás.

Működik.

DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR
½ csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2½ csésze kenyérliszt BL80
1¼ tk só
¼ tk szárított élesztő
1½ csésze + 1-2 ek* víz

*Ha nem használunk teljes kiőrlésű lisztet, akkor elég a 1½ csésze víz.

Egy tálba tesszük a lisztet, a sót és az élesztőt, majd beleöntjük a vizet és az ujjainkkal addig kevergetjük, míg az összes liszt nedves lesz. Nem sokáig tehát. Olyan legyen, mint a galuskatészta.
A tálra tiszta konyharuhát teszünk és félretesszük a konyhában 12-14 órára az egész cuccot.
Sütés előtt a sütőt 250 °C-ra melegítjük, a még hideg sütőbe teszünk egy öntöttvas edényt (jénai, cserépedény), hogy együtt tudjon melegedni a sütővel. Ha a légkeverést is rányomjuk, kb. 15 perc alatt felmelegszik a sütő.
A tésztát kiborítjuk erősen lisztezett felületre és hajtogatjuk: jobbról ⅓ rész, balról rá ⅓, alulról ⅓, majd felülről ⅓. Meglisztezzük, megfordítjuk, hogy a hajtogatott rész legyen alul. Hagyjuk addig pihenni, míg a sütő jó forró lesz.
Az edényt kivesszük, lisztet szórunk az aljára, a kenyeret megint megfordítva – hajtogatott legyen felül – beledobjuk, rátesszük a fedelét, és betoljuk ½ órára a sütőbe. A légkeverést kikapcsoljuk.
½ óra után levesszük a tetejét, és további 12-15 percig sütjük.
A kenyeret rácsra téve hagyjuk kihűlni.

2 thoughts on “Megadtam magam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s