Hó, kalács, kakaó

Végre van rendes hó, télnek néz ki a tél. Miután kandallónk még nincs, valamit kell tenni a benti hangulatért. Ha már nem ropog a tűz, miközben bentről bámulja az ember a hóesést, akkor legyen jó illat a konyhában legalább. És mitől van jó illat?  Kalács, kakaó, narancs, kardamom stb.
Ilyenkor valamitől tényleg alapvetés az illatos kelt tészta.

NARANCSOS-KARDAMOMOS KALÁCS
A tésztához:
600 g tönköly fehér finomliszt
1 tk só
2 ek nádcukor
1 ek Bourbon vaníliás cukor
30 g élesztő
300 ml tej
60 g olvasztott vaj
1 db tojás
2 db tojássárgája
A töltelékhez:
100 g vaj
2 db narancs reszelt héja
1 tk kardamommag
1 tk vaníliapaszta
1 ek narancsvirágvíz
2 pasztilla pálmacukor
A tetejére:
1 ek olvasztott vaj
1-2 ek lapmandula

A tésztához a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk.
A meglangyosított tejbe morzsoljuk az élesztőt, kevés nádcukrral krémesre keverjük, a tetejére kevés lisztet szórunk és hagyjuk felfutni.
A tálba szórjuk a sót, a cukrot, elkeverjük, a liszt közepébe mélyedést csinálunk.
A vajat felolvasztjuk, elhabarjuk benne a tojást a tojássárgákkal együtt.
Az élesztős tejet és a vajas-tojásos keveréket a liszt közepébe öntjük, majd sima tésztává dagasztjuk az egészet. Addig dagasszuk, míg a tészta elválik az edénytől és a kezünktől is.
Enyhén lisztezzük meg a tetejét, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni.
Amikor a tészta megkelt, erősen lisztezett felületre borítsuk ki, óvatosan gyúrjuk át, és nyújtsuk kb. 30 x 40 cm-es téglalap alakúra.
A töltelékhez a puha vajat keverjük össze a mozsárban megtört kardamommal, és a többi hozzávalóval, majd egyenletesen kenjük el a tésztán, egészen a széléig. Szórjuk rá a késsel felaprított pálmacukrot,
aztán a hosszanti oldaláról csavarjuk fel szorosan, vágjuk félbe, majd a feleket négybe.
Egy nagy kerek kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és rendezzük bele a csigákat. Hagyjuk pihenni 35-40 percet.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
Mielőtt a kalácsot betennénk a sütőbe, kenjük meg az olvasztott vajjal és szórjuk meg a mandulával.
Kb. 55-60 perc alatt süssük készre. Ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, takarjuk le egy darab alufóliával.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s