Répatorta helyett

A répatortát húsvétkor terveztem, de aztán mást választott a család, meg anyu egyébként is sütött zserbót is a tragikus sorsú keresztanyám receptje alapján. Szegény mire megtalálta azt a társat, akivel jól tudott élni, meghalt egy autóbalesetben. Keresztapám finoman szólva sem volt egy gyengéd ember, plusz voltak vele egyéb bajok is, nem részletezném.

Szóval el voltunk látva bőven süteménnyel.
Anyu a héten vett paszternákot, amit eddig általában halhoz ettünk köretként – püré formájában vagy hasábokra vágva sülten.
Viszont az alábbi sütemény régóta izgatta a fantáziámat. De nem a mézeskalácsfűszerezéssel, elvégre a paszternák legjobb fűszere a vanília. Azt hiszem, felhagyunk a répatortákkal…

VANÍLIÁS-JUHARSZIRUPOS PASZTERNÁKTORTA
A tortához:
100 ml juharszirup
250 g kókuszvirágcukor
175 g vaj
3 db tojás
1½ tk vaníliapaszta
1 db tonkabab
1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
250 g paszternák
250 g liszt
2 tk sütőpor
50 g makadámdió
1 db alma
A krémhez:
250 g mascarpone
4-5 ek juharszirup
½ tk vaníliapaszta

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeveréses 160 °C). Egy 22 cm-es kerek kapcsos tortaformát kikenünk kevés vajjal.
A juharszirupot, a vajat és a cukrot összeolvasztjuk mésrsékelt lángon, kis időre félretesszük hűlni.
A lisztet kimérjük, belekeverjük a sütőport, a durvára vágott makadámiadiót és a hámozott, kis kockákra vágott almát.
Ha a vajas keverék már csak langyos, elhabarjuk benne a tojást, belekeverjük a vaníliát, a reszelt tonkababot, a narancshéjat és a narancslevet, belerakjuk a reszelt paszternákot, majd az egészet a lisztes keverékhez adjuk. A masszát az előkészített formába öntjük, betesszük a sütőbe, majd 40-45 perc alatt készre sütjük.
A süteményt kivesszük, hagyjuk egy kicsit a formában állni, aztán kitesszük a tányérra, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krémmel – a mascarponét simára keverjük a juharsziruppal és a vaníliával.
Nem úgy, ahogy a kép tanúsága szerint én csináltam: még langyosan kentem meg a krémmel, kissé elolvadt, na. Nem tudom, de nekem tényleg nincs türelmem kivárni, míg tökéletesen kihűlnek a cuccok.
Rátesszük a felső lapot, amit megszórunk kevés porcukorral.

 

A GoodFood nyomán.

One thought on “Répatorta helyett

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s