Idénysüti

Sajnos azt kell mondjam, egyelőre a szeddmagad eperföld szívás. Legalábbis az, amelyik hozzánk közel van. Először is simán leszedik a népek zölden az epret, nem tudom elképzelni, mit csinálnak vele. Aztán ott van a korszakalkotó ötlet, hogy gyereknapra vigyük ki a gyereket egy kis gyerekmunkára gyerek programra epret szedni. Még életemben nem láttam ennyi szerencsétlen kisgyereket, aki azt sem tudja, melyik lábára álljon: eztneszeddle, odanelépj, nehisztizzmégnemmegyünkhaza, neszaladgálj, needdamosatlanepret (a zöldért kéne inkább szólni szerintem), neüljle, nekendmagadössze. Sorolhatnám a végtelenségig.
Ha a kedves felnőttek képtelenek normálisan viselkedni egy ilyen helyen, mégis mit várnak a gyereküktől?
Tehát várni kell a jó kis eperlekvárra, hacsak nem megyek el valahova venni egy nagyobb mennyiséget. És addig kéne, míg van még bodzavirág, mert két éve csináltam bodzásat, jól sikerült. És mi lesz így a pálinkával?! Tavaly az is volt, a legjobb anyag eddig, mióta pálinkafőzés van nálunk.
Azért egy kis epres süti kijött a kevésből, amit érdemes volt leszedni.
REBARBARÁS-EPRES SÜTI
200 g rebarbara
200 g eper
200 g kókuszcukor
1 tk vaníliapaszta
1 db tonkabab
1 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
225 g vaj
3 db tojás
125 g fehér tönkölyliszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk sütőpor
100 g őrölt mandula
2-3 ek szeletelt mandula
kevés porcukor a tetejére
A rebarbaráról lehúzzuk a külső hártyát, az epret kicsumázzuk, nagyjából egyforma darabokra vágjuk és megszórjuk 2 ek cukorral, ráreszeljük a tonkababot és a narancs héját, félretesszük 30 percre.
Egy 23 cm-es kerek tortaformát kikenünk vajjal, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A puha vajat habosra verjük a maradék cukorral és a vaníliapasztával, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, simára keverjük és beleöntjük a narancs levét is.
A liszteket összekeverjük a mandulával és a sütőporral, a vajas krémhez adjuk, aztán következnek a gyümölcsök az összes levükkel együtt. Óvatosan összekeverjük, hogy az epret ne törjük össze, a masszát pedig az előkészített tortaformába simítjuk. A tetejére szórjuk a szeletelt mandulát.
Betoljuk a sütőbe kb. 1 órára, készre sütjük, ellenőrizzük tűpróbával.
Ha kész, kivesszük, hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percig, majd tálra tesszük és megszórjuk kevés porcukorral.
Köszönjük, GoodFood!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s