Bodza megfázásra

Nagyjából mindenem szervízben van/volt. Autó, gép stb. Kicsit elegem is van. Bosszúság, szervezés, időtöltés, olyanra pénzköltés, amit nem lehet és nem is nagyon szeret az ember betervezni.

De a befőzés nem állhat meg, főleg hogy a kertből azért kerül egy-két dolog, bár eső nélkül eléggé gyöszös minden a paradicsomokat kivéve, hiába locsolunk apenta ásványvízzel. Igen, az jön a szomszédunk kútjából, úgyhogy a növényeknek egy szava sem lehetne, na.

Még tavaly lettem odáig James Wongért, illetve nem is érte, hanem amiket összekotyvaszt különféle bajokra, de tényleg szinte minden nyavalyára van megoldása, ahogy az egy rendes botanikushoz illik. Vannak műsorai és könyvei is, a könyveket persze még mindig nem szereztem be.

A kertben van bodza is, a bodzapezsgő már sehol nincs, de a bogyók most érnek – a nyomi zöldpoloskák is szeretik családalapítás közben a nedvüket szívogatni, a szemérmetlen banda. Már évek óta tervezzük a bodzapálinkát, de sose jön össze, el kéne menni valami jó lelőhelyre rengeteg bogyóért. Ami a kerben megtermett, pont James megfázás és influenza elleni dzsemjére volt elég, mondjuk még lesz, de egyszerre kb. 1 kg-ot lehetett leszedni, kísérletnek éppen megfelelő mennyiség. Mondjuk ő szerintem brutál mennyiségű cukrot adott a dzsemjéhez, de mi sem egyszerűbb.

Miután nagy hirtelen nem tudtam sehonnan eukaliptusz leveleket szerezni, az nincs benne, és barmley alma helyett fekete szedret raktam hozzá meg zacskós pektint.

 

SZEDRES BODZAZSELÉ MEGFÁZÁS ELLEN
1 kg bodzabogyó
450 g szeder
2 db piros chili
1 db lime leve
250 g cukor
1 tk vaníliapaszta
1 tasak 3:1-ben zselésítő

 

A megmosott bodzát és a szedret egy lábosban tűzre tesszük, hozzáadjuk a chilit és 15 percig forraljuk, közben a főzőkanállal össze is törjük.
Levesszük a tűzről, a chilit kivesszük belőle és az egészet sűrű szitán áttörjük, ehhez nincs szükség a magokra. Lehetőleg az utolsó cseppet is nyomkodjuk ki belőle, a szűrőről pedig kapargassuk le a gyümölcshúst is.
Ezután visszatesszük a tűzre, a cukrot elkeverjük a zselésítővel és a folyadékhoz keverjük a vaníliával és a lime levével együtt, ha nem elég csípős, tegyük bele vissza a chiliket is, majd 30 pecig forraljuk közepes tűzön.
Ezután kis üvegekbe töltjük, és gyorsan el is rakjuk, hogy ne járjunk rá azon nyomban, megfázás, influenza még sehol, aztán már nincs is a szuper kis gyógyzselénkből.
Ugyanis marha finom krémsajttal pl. Persze James clotted creammel ette, mi mással, és nyilván scone-on.
Egyébként azt nem árt tudni – mert elég meglepő –, hogy amíg a bodzához nem rakunk cukrot, csak úgy a maga valójában főzzük, hát ki kell mondani, meglehetősen büdös. De ahogy érintkezik a cukorral, az illata igen finom lesz, az íze is, mert magában az sem jó, kifejezetten semmitmondó. Még szerencse, hogy a színe bármiért tud kárpótolni, na jó, egy ideig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s