AMikor a sárgarépa nem unalmas

Sárgarépa szinte mindig mindenben van. Meghúzódik valahol a háttérben, azt se tudjuk, hogy létezik, csak csendben teszi a dolgát. De azért néha főszereplő lesz, jól is tud kinézni.

Be kell vallanom, nem vagyok oda az indiai konyháért a túl erős aromájú fűszerek miatt. Pl. a curry íze és illata mindent beterít és egy idő után inkább zavaró, egyszerűen túl sok.

Jamie salátája azonban a répát izgalmassá, az indiai fűszerkeveréket szerénnyé teszi.

RÉPASALÁTA ÉS DARÁLT HÚS INDIAI STÍLBEN

600 g alacsony zsírtartalmú darált hús
2 tk garam masala

500 g sárgarépa
1 ek szezámmag
1 kis csokor korianderzöld
1 marék mentalevél

Az öntethez:
1 tk köménymag
1 fej lilahagyma
1 db citrom reszelt héja és kifacsart leve
1 tk reszelt gyömbér
extra szűz olívaolaj

Egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk rátesszük a darált húst, spatulával jól szétnyomkodjuk, hogy kis morzsás ropogós darabok legyenek majd. Pirosra sütjük, megszórjuk a garam masalával, sóval, kicsit tovább pirítjuk.

Közben a répát megtisztítjuk, zöldséghámozóval szalagokra vágjuk, egy tálba tesszük. A hagymát vékonyra szeleteljük, a répához keverjük.

A köménymagot – a fele lehet édeskömény mag is – szárazon megpirítjuk, majd mozsárban megtörjük, a sárgarépára szórjuk az összevágott mentával és korianderrel együtt. Meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal, hozzátesszük a reszelt citromhéjat, az egészet összeforgatjuk.

Tányérokra teszünk egy-egy adag ropogósra sült húst, ráhalmozunk a sárgarépából, majd megszórjuk a szárazon világosra pirított szezámmaggal.

repasalata

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s