Karácsonyi Pavlova

Az a jó a Pavlovában, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, végtelen számú variációra van lehetőség és tök villantós desszert. Az alapot előző nap is meg lehet sütni, csak az a lényeg, hogy száraz helyen tároljuk felhasználásig. Ami viszont felróható neki, hogy azonnal meg kell enni, amikor az ember összeállította, nehogy elázzon. Bár ez tán nem olyan nagy teher.

 

KARÁCSONYI PAVLOVA

6 db tojásfehérje
⅓ csésze barna cukor
⅔ csésze cukor
3 ek kakaópor
1 csipet só
250 ml dupla tejszín
250 ml tejszín
1 tk vanília kivonat
1 db gránátalma
csokoládé (min. 70%)
karipavlova
A sütőt előmelegítjük 140 °C-ra. Ha légkeverésesen használjuk, kb. 120 °C is elég – mondjuk ebben az esetben érdemes így, mert akkor egyszerre betehetjük majd mindkét darabot. Két tepsire sütőpapírt teszünk.
A tojásfehérjéket egy nagyobb teljesen tiszta tálba tesszük, hozzáadjuk a sót. Elkezdjük verni habverővel és amikor már majdnem kemény a hab, kanalanként elkezdjük adagolni a cukrot. Addig verjük, míg fényes és jó kemény habot kapunk. Ezután rászitáljuk a kakaót, egy spatulával alaposan, de nagyon óvatosan beleforgatjuk a habba.
Az egyik tepsire a hab ⅔-át kenjük kör alakban, nem baj, ha nem teljesen szabályos, nem is kell elkenni a tetejét, az a jó, ha vannak rajta csúcsok, kis dombocskák. A közepét kicsit mélyítsük el, de csak enyhén. A másik tepsire a maradék ⅓ mennyiséget kenjük ugyanígy.
Betesszük a sütőbe és kb. 1 órát sütjük, érintésre legyen száraz. Kivesszük, rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közvetlenül tálalás előtt állítsuk össze a Pavlovát.
A tejszínt a vaníliával félkemény habbá verjük. A nagyobb darabot egy szép tálra tesszük, megkenjük a hab ⅔-ával, elég sok csokit reszelünk rá és szórunk rá a gránátalma magjából is. Ezután óvatosan a tetejére tesszük a kisebb darabot, erre a maradék tejszínhabot kenjük, alaposan megszórjuk a reszelt csokival és a garánátalma magjaival.
karipavlova1
A gránátalmát így érdemes kimagozni. Nekem pl. az ütögetős módszer nem jött be. Úgy mindent összefröcsköl a leve és nehéz azokat a hártyákat kiválogatni. De különben, ha igazán jó érett gránátalmát sikerül venni, még a vízalatti mutatvány sem szükséges, simán ki lehet szedegetni a magokat és akkor a leve sem megy kárba.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s