Mandula, citrom, fehér csoki

Mindenféle tejfogyasztásnak vannak örvendetes melléktermékei. Ha jó házitejhez jutunk, a sűrű tejszínből lehet vajunk. Nálunk szokott lenni. De ha újabban növényi tejeket gyártunk, akkor a visszamaradó rostos mandula-kókusz, kesu-kókusz, makadámia-kókusz stb. keverékeket is jó lehet használni. Főleg ugye sütikbe, mi másba.

 

MEYER CITROMOS-FEHÉR CSOKOLÁDÉS MANDULATORTA

350 g maradék mandulatejből
(3 adag tejhez 165 g mandulát és 100 g kókuszreszeléket használtam összesen)
180 g kókuszolaj
130 g kókuszcukor
4 db tojás
1 tk vaníliapaszta
2 db Meyer citrom reszelt héja és kifacsart leve
200 g laktózmentes fehér csokoládé
2 ek mandulatej
¼ tk mandulaaroma

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy 23 cm-es kerek tortaformát kikenünk kókuszolajjal.
A csokoládét a mandulatejjel leöntjük és vízfürdőn felolvasztjuk, simára keverjük, majd félretesszük hűlni.
A citromok kifacsart levét a felére beforraljuk, hagyjuk hűlni.
A kókuszolajat megpuhítjuk, 100 g cukorral habora verjük, a tojássárgákat egyenként belekeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, a a citromlevet, a mandulaaromát, majd a mandulatej maradékához keverjük.
A tojásfehérjéket a sóval habbá verjük, majd a maradék cukrot hozzáadva kemény, fényes habbá verjük. Az ⅓-át belekeverjük a masszába, a többi habot pedig óvatosan beleforgatjuk.
A masszát az előkészített formába simítjuk, betesszük a sütőbe és kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor megszórjuk kevés porcukorral vagy meglocsoljuk Limoncellóval.

 

citromosfehercsokioades

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s