Céklaleves

Tegnap egy nagyon kedves barátnőmmel többek között arról beszélgettünk, hogy vajon miért esznek az emberek zacskós levest, amikor akár 5-10 perc alatt is lehet igazán jó tartalmas leveseket főzni. És ez tényleg nem ilyen gasztronáciság. Mondjuk én nem vagyok egy paradicsomleveses típus, de tényleg vesz az ember egy üveg natúr passatát, edénybe önti, hozzászórja az éppen választott fűszereket, rak bele kis mascarponét, felforralja és már ott is van a paradicsomkrém-leves kb. 3 perc alatt. Ez a barátnőm gyorsleves receptje.

Ezt nagyjából mindennel el lehet játszani, a mirelit zöldségek szerintem mindenki rendelkezésére állnak, úgy még tisztítani, hámozgatni sem kell. Azokból is készen van egy sűrű krémleves nagyjából 10 perc alatt turmixolással együtt.

És ezeket a leveseket úgy alakítjuk, ahogy akarjuk, laktóz- és gluténmentesre, nincsen bennük semmilyen nemkívánatos adalékanyag.

Az alábbi leves is elkészíthető ennyi idő alatt, ha natúr előre főzött vákumcsomagolt céklát veszünk pl. az L betűs közértben. De biztos máshol is van. Nekem egy kicsit több időbe telt, mert friss céklából csináltam, viszont volt időnk kivárni azt a ¾ órát.

 

KORIANDERES CÉKLAKRÉM-LEVES

650-700 g cékla
1 ek kókuszzsír
½ ek koriandermag
¼ tk kömény
¼ tk római kömény
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek bio balzsamecet
450 ml víz
400 ml sűrű kókusztej
só, bors

 

A céklát meghámozzuk, kis kockára vágjuk. Nem kell aggódni, a friss cékla megfogja az ember kezét ugyan, de nem annyira, mint a főtt, egy-két kézmosás után teljesen eltűnik.

Egy nagyobb edényben (gondoljunk a turmixolásra) felforrósítjuk a kókuszzsírt, hozzáadjuk a tisztított és szeletelt lilahagymát és fokhagymát, kicsit pároljuk.

Közben egy mozsárban összetörjük a fűszereket. Ha nem felejtjük el, szárazon meg is piríthatjuk a mozsár előtt őket, de anélkül is jó lesz. Az összetört fűszereket a hagymához adjuk, összepirítjuk.

A céklát a forró fűszeres kókuszzsírhoz adjuk, kevergetve átpirítjuk, hozzáadjuk a balzsamecetet, hagyjuk kissé elpárologni, majd felöntjük az egészet a vízzel, lefedjük az edényt és puhára főzzük a céklát, kb. 35 percig közepes lángon. Ezután beleöntjük a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk, majd még 5 percig forraljuk, azonnal simára turmixoljuk.

Ha van otthon (nem volt), friss összevágott korianderzöldet szórunk tálaláskor a tetejére. Esetleg kókuszkrémből vert habbal tálalhatjuk.

 

koriandercekla
Végre esik a hó is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s