Diós kuglóf

A szüleimnek van egy nagyon jó barátnője, aki a klasszikus reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora beosztást követi. Nem iszik úgy kávét vagy teát, hogy ne lenne mellé valami kis ropogtatnivaló vagy sütemény. Jó, nem a klasszik angol teázás híve (uborkás szendvics meg ilyenek), inkább a németeknél szokásos kávé-süti kombóé. Miután mostanában apukám elég sokat segít neki, ő is rászokott erre a dologra és hiányolja, ha nincsen semmilyen sütemény. De ugye mostanában elég sok gluténmentes megoldás volt itthon, nem mintha bármelyikünk is rá lenne szorulva, de kísérletezni kifejezetten érdekes. Én nagyon jól elvagyok velük, viszont a család néha annyira nem díjazza ezeket a cuccokat. Oké, megeszik, de az olyasmit azért sokkal szívesebben fogadják, mint ami alább is következik.

Egyébként az külön vicces, hogy a legnépszerűbb receptek mindig a cukor-, glutén- és laktóz- vagy tejmentes sütemények, édességek. Ezen szerintem el kéne gondolkodni mindazoknak, akik szerint ki lehet irtani bármilyen diétával vagy trendi étrenddel az édességeket. Szerintem már itt is leírtam többször, hogy ha tetszik, ha nem, az édes íz iránti vágy genetikus az embernél, soha nem fog elmúlni. Láthatóan igen nagy erőfeszítést tesz egyébként az összes diéta és étrend követője, hogy valamiképpen pótolja a kihagyni kívánt sütiket és édességeket.

 

DIÓS KUGLÓF

125 g vaj
1 csésze nádcukor
2 db tojás
1 tk vaníliapaszta
1 csésze tejföl
2 csésze liszt
1 ½ tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna

A diós réteghez:
1 csésze durvára vágott dió
½ csésze sötétbarna cukor
3 tk fahéj
½ tonkabab

 

A sütőt bekapcsoljuk 150 °C-ra. Két kisebb kuglóf formát kikenünk vajjal.

A puha vajat habosra verjük a nádcukorral, egyenként beleütjük a tojást, simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát és a tejfölt.

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd az egészet a vajas-tejfölös krémhez adjuk, simára dolgozzuk.

A diós réteghez egy kisebb tálban elkeverjük a barna cukrot a fahéjjal és a reszelt tonkababbal.

Az előkészített formába rétegezzük a hozzávalókat: sütimassza, fahájas-tonkababos cukor, dió. Ezt addig folytatjuk, míg van a hozzávalókból. A tetejére kerüljön a dióból és a fűszeres cukorból.

Berakjuk a sütőbe és 35-40 percig sütjük, vagy addig, míg a beleszúrt tű tisztán jön ki belőle. Kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni a formában, majd tálra borítjuk.

A délutáni teázáshoz vagy kávézáshoz langyosan a lefinomabb.

 

dioskuglof

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s