Elég jó kis forró csoki

A három kedvenc diófélém a kesudió, a mandula és a makadámia dió. Viszont nem mindegyikből finom a tej, legalábbis szerintem. A mandula nekem kissé kesernyés, de a másik kettőből nagyon finom. Van a kesuban és a makadámban is valami füstösség, ami kis pirítással még jobban előjön. Tejnek meg azért jó mindkettő, mert krémesség is van bennük, a makadámiában ez egészen kifejezett.

A makadámia dió nagy sajnálatomra nálunk nem termeszthető, mert legalább 25 °C-os átlaghőmérséklet kell neki. Mindig mondom, hogy Ausztrália jó hely. Ugyanis ott termelik a legtöbbet belőle. Kilenc faja van, de csak kettő alkalmas az emberi fogyasztásra: Macadamia Integrifolia és a Macadamia Tetraphylla. Gondolom, ez sem segít az árán és nyilván az sem, hogy 7-10 évet kell várni, mire termőre fordulnak a fák. Miután meg végre terem, akkor a diót baromi nehéz feltörni, viszont erre van megoldás. Ha valaki egész diókhoz jut, akkor itt van a világ legjobb makadámia dió törő eszköze:

 

A makadámia dió vitamin- és ásványanyagtartalmáról itt lehet jó sokat olvasni.

KÓKUSZOS FORRÓ CSOKI MAKADÁMIA TEJJEL

½ csésze makadámia dió
2 csésze víz
2 ek kókuszreszelék
2 ek kakaópor
1 tk vaníliapaszta
2 ek juharszirup
1 csipet só

20 g étcsokoládé (78%-os)

A makadámia diót vízbe áztatjuk legalább 4-5 órára.
A 2 csésze vizet felforrósítjuk, beleszórjuk a kókuszreszeléket, hagyjuk állni a makadámiával együtt.

A diót lecsöpögtetjük és a turmixgép poharába szórjuk, hozzáöntjük a kókuszt a vízzel együtt, beleszórjuk a kakaót, hozzáadjuk a vaníliát, a juharszirupot és a sót. Ha nincs Vitamixünk (nincs), akkor legalább 8-10 percig kell turmixolni, hogy elég sima legyen a cucc. Ugyanis nem magtejet készítünk (miután magtejkészítőnk sincs), de ez most nem akkora baj, mert nem fogjuk leszűrni, hogy legyen a csokinak valami jó kis sűrű textúrája. Ha van otthon Medjool datolyánk (nyilván nem kell mondani, hogy ez sem volt), tegyünk bele 1 db-ot kimagozva.

Ha nem bírja a gép ezt a hosszú időt, akkor értelemszerűen néha ki kell kapcsolni.
Ha elég simának érezzük már, edénybe öntjük, belereszeljük a csokoládét, elkeverjük, felforrósítjuk és poharakba öntjük.

A tetejére is reszelhetünk csokit, de szinte felesleges, mert rögvest el fog olvadni, tehát a díszítésre hiába volt gondunk. Miután ugye jó sokáig nyomattuk a turmixban, tök jó habos az egész, ezen még a melegítés sem tud rontani.

Hidegen is finom, bár ez most ebben a gusztustalanul tavaszi időben nem játszik. Ja, és ha kihűl, még jobban besűrűsödik.

 

kokuszmakadamcsoki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s