Kekszek. Megírom.

Mióta tudom, hogy meg kell írni, ha valami jó történik vagy nyílik a pitypang, nem is haboznék, márcsak azért sem, mert tök pozitív, hogy kekszeket csináltam tegnap. Gondoltam én, hogyha egyszer hajlandó vagyok kekszet sütni, onnan nem lesz megállás, nem akarnak majd anyámék csak hazait. Annyira nem jártam jól, de ez van. Mondjuk tényleg inkább ezt egyék.

 

BAGOLYKEKSZ (20 db)

130 g vaj
70 g nádcukor
½ tk vaníliapaszta
1 db narancs reszelt héja
½ db tojás
200 g liszt
1 tk sütőpor
1 csipet só
2 ek mák

A puha vajat habosra verjük a cukorral, belekeverjük a tojást, a vaníliapasztát és a reszelt narancshéjat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a mákkal, majd a vajas krémhez adjuk, simára dolgozzuk. Gombóccá formáljuk és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük kb. ½ órára.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, egy tepsire sütőpapírt teszünk.
A tésztát lisztezett felületen ½ cm vastagra nyújtjuk, a jól belisztezett sütipecséttel mintákat nyomunk rá, majd egy 8 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
A kekszeket egy lapáttal a tepsire rakjuk és a sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.

 

bagolykeksz

 

 

Viszont cserébe szabadon garázdálkodom és mindenféle kekszkísérleteket fogok folytatni keresvén a jót. Az más kérdés, hogy mint minden kísérlet, ez is hosszabb folyamat, mire megszületik az igazán jól használható/formálható tészta. Mondjuk ez elsőre nem sikerült, az lett volna maga a csoda, de azért akkora kudarc sem volt, csak így unalmas pacákat lehetett csak csinálni belőle. Ellenben az íze kifejezetten jó lett. Kávé mellé direkt jó, elvégre az volt a cél. Hogy anyu a reggeli kávéja mellé jó kis kekszeket ehessen.

 

KÍSÉRLETI KÓKUSZOS KEKSZ, DE INKÁBB COOKIE (25 db)

150 g vaj
90 g kókuszcukor
½ tk vaníliapaszta
1 ½ db tojás
75 ml sűrített tej
½ csésze kókuszliszt
½ csésze őrölt mandula
¼ csésze kókuszreszelék
1 tk sütőpor
1 csipet só

A puha vajat a cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a vaníliát, a tojást és a sűrített tejet, simára keverjük.
Valószínűleg bíznom kellett volna a tojás mennyiségében és igazából nem kellett volna ez a sűrített tej, vagy elég lett volna belőle 1-2 ek, mert akkor talán kiszúrósdizni lehetett volna.
A kókuszlisztet elvegyítjük a mandulával és a kókuszreszelékkel, hozzátesszük a sütőport és a sót. Az egészet a vajas krémhez adjuk, simára keverjük. A tésztát 1 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 °C-ra állítjuk, egy tepsire sütőpapírt teszünk.
A tésztából kókuszlisztes kézzel diónyi golyókat formálunk, kissé ellapítva a tepsire rakosgatjuk. Betoljuk a sütőbe és 12-13 perc alatt készre sütjük. Teljesen kihűtve tálra tesszük.

Mondjuk én hagytam a sütőt 200 °C-on, úgy elég volt 10 perc is, de eléggé megsötétült az alja, nem égett meg, csak látványra volt ijesztő kicsit.
Pl. tökre azt hittem a nyers tészta olvadós állaga miatt, hogy majd jól ellapul/elfolyik sütés közben, ezért nem lapítottam jobban el, de simán lehetett volna. Viszont finom omlós, nem száraz a keksz.

 

kiserletikeksz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s