Desszert Bretagne-ból

Szerencsére, ha desszertekről meg édességekről van szó, a franciákban lehet bízni. A Far breton olyan, mint minden jó dolog: a végeredmény egyszerű és könnyed, semmiképpen nem látszik az erőfeszítés, amivel készült. Gondolom, nem meglepő, Bretagne vidékén készítik ezt a desszertet nem túl sok alapanyagból. Viszont nem árt előző nap hozzákezdeni, ha tényleg igazán jót akarunk. És nyilván azt akarjuk.
Egyébként a clafoutis-ra hajaz téli kiadásban.
Ugyan használnak hozzá mindenféle aszalt gyümölcsöt, de a szilva az autentikus, a mazsolát kéretik mellőzni.

FAR BRETON

A szilvához:
250-280 g magozott aszalt szilva
80 ml jóféle konyak vagy brandy, ajánlott az Armagnac

A tésztához:
500 ml tej
2 db tojás
2 db tojássárgája
100 g cukor
1 tk vaníliakivonat
1 csipet só
60 g vaj olvasztva
90 g liszt

farbreton1

A szilvát és a tésztát is készítsük el előző nap.
A szilvát egy edényben melegítsük fel a konyakkal, néha keverjük meg, tegyük félre. Lehetőleg ne forraljuk ki az alkoholt már most.
A tésztához mindent tegyünk turmixba, keverjük össze és tegyük a hűtőbe.
Másnap a sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, egy 30 cm-es kerek formát kenjünk ki elég vastagon vajjal és lisztezzük is ki.
A szilvát – ami már felszívta az összes folyadékot – szórjuk a formába, majd öntsük rá a tésztát és toljuk be a sütőbe 45-50 percre.
Eredetileg szinte feketére sütötték a tetejét, gondolom, a kemencés időkben, de mi megelégedhetünk az aranybarna/barna színnel.
Ha kész van, szórjuk meg kevés porcukorral, hagyjuk hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.

farbreton2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s