Desszert és sous vide

Megpróbálunk véget vetni az ihlethiánynak. Nem mintha ne lenne tele mindenféle jegyzet a megírandó posztok receptjeivel, csak hát még mindig nem vagyok PNL, aki képes bármikor kirázni a kisujjából jobbnál jobb szövegeket.

Szóval, sous vide még mindig. Sok dologgal tesz csodát a módszer, az eperrel pl. különösen. A leve szinte eperesszencia lesz és nem kell hozzá, csak 15 perc. Sajnos, mire lett jó meggy, a sous vide gép továbbállt, pedig azt is ki kellett volna próbálni.

SAJTTORTA SOUS VIDE EPERREL

(17 cm-es tortához)

Az alaphoz:
60 g darált dió
60 g zabkeksz
65 g olvasztott vaj

A krémhez:
400 g natúr krémsajt
100 g camembert
200 ml dupla tejszín
200 ml tejszín
150 g nádcukor
½ tk vaníliapaszta

Az eperhez:
250 g eper
¼ tonkabab
2 tk nádcukor

SousVide Supreme

Az alaphoz a kekszet is összetörjük, összekeverjük a dióval és az olvasztott vajjal, majd egy tortakarikát teszünk egy tálra és egyenletesen eloszlatva a morzsát egy kanállal lenyomkodjuk, a hűtőbe tesszük.

A krémhez a sajtokat áttörjük szitán, összekeverjük a cukorral és a vaníliával, habverővel addig keverjük, míg a cukor elolvad. Aztán habbá verjük a tejszínt és a krémbe forgatjuk.

Az alapra kenjük, elsimítjuk a tetejét, visszatesszük a hűtőbe*.

Az epret levákumozzuk és a 85 °C-ra felmelegített gépbe tesszük 15 percre. Ezután szűrőben lecsepegtetjük, a levét elkeverjük a cukorral és a reszelt tonkababbal, majd kis lángon besűrítjük, hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a tortátról leszedjük a tortakarikát, kirakjuk a tetejét eperrel és meglocsoljuk az epersziruppal.

souvideeper

*Hűtő. Nem oda kell tenni az ilyen kötőanyag nélkül készült nyers tortákat, hanem a mélyhűtőbe. Ugyanis – ahogy a képen is láthatjátok – fényképezés közben bekövetkezett a katasztrófa. A torta megrepedezett és egyszerűen szétborult. Nincs az a fotosop huszár, aki ebből normális képet kreált volna. Ezt is csak azért raktam fel, hogy látni lehessen, az eper szépen egyben marad ennyi hőkezelés után, nem szottyad össze, a színe is megmarad.

Leave a comment