Miért szeretjük a sajttortát

Elsősorban persze azért, mert jó. Aztán keveset kell vele veszkődni: két edény, na jó, három, ennyit kell mosogatni. Gyakorlatilag szemre is összerakható, nem úgy kémia, mint általában a sütés. Előre is elkészíthető, sőt kifejezetten ajánlott előző nap megcsinálni.

NARANCSOS-CSOKIS SAJTTORTA

Az alaphoz:
250 g étcsokis keksz
85 g vaj

A krémhez:
5 db tojás
4 db tojássárgája
650 g krémsajt
200 ml tejszín
260 g nádcukor
½ tk vaníliapaszta
2 db narancs reszelt héja
4 ek naspolyapálinka

A tetejére:
75 g narancsos étcsokoládé
75 g karamellás-mandulás tejcsokoládé

A kekszet nagyobb darabokra tördeljük egy aprítógépbe, majd bekapcsoljuk és kekszet morzsásra dolgozzuk. A felolvasztott és lehűtött vajjal összekeverjük, majd egy 23 cm-es kerek kapcsos tortaformába szórjuk, egy kanál segítségével egyenletesen elolszlatjuk. Aztán ½ órára betesszük a hűtőbe.
Közben előmelegítjük a sütőt 160 °C-ra, nagyobb darab alufóliákat egymásra teszünk jó sűrűn – vízfürdőbe kell majd tenni a formát, úgy bugyoláljuk be, hogy a víz ne tudjon belemenni.
Az aprítógép tartályát kitöröljük, beletesszük a tojásokat és a sárgákat, simára keverjük. Aztán az összes többi hozzávalót is hozzáadjuk, 10-15 mp-re bekapcsoljuk a gépet. A lehűtött alapra öntjük, de érdemes előbb az edénybe állítani a betekert formát, annyival is kevesebb esélyünk lesz kilötyögtetni a folyadékot belőle.
Ezután forralt vizet öntünk alá 2 cm magasan. Betoljuk az előmelegített sütőbe és 75 percig sütjük. Tovább ne nagyon, csak addig kell, míg világosbarna lesz a teteje, de legyen még remegős az egész.
Kivesszük, megszórjuk az apróra vágott csokoládékkal, hagyjuk még állni a vízben 15 percig. Majd a tortát a formában hagyjuk hűlni legalább 1 órát, ezután folpackkal vagy alufóliával lefedjük és másnapig betesszük a hűtőbe.
Másnap egy spatulával körben meglazítjuk, levesszük a forma karimáját, aztán óvatosan a torta alá nyúlva a spatulával leszedjük a forma aljáról és tálra csúsztatjuk.

narancsos-csokis_sajttorta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s