Születésnapi áfonyás

Torta szülinapra, nem spilázzuk túl, nyár van meg minden. Ezek a hozzávalók általában vannak itthon, áfonya terem a kertben, kézenfekvő az egész.

ÁFONYÁS TORTA

A piskótához:
6 db tojás
150 g cukor
50 g kakaópor
1 csipet só

A krémhez:
500 g mascarpone
300 ml tejszín
50 ml áfonyapálinka
2 ek rózsavíz
½ rúd vanília kikapart magja
5-6 ek cukor

Az összeállításhoz:
150-200 g áfonya
80 g étcsokoládé (85%-os)

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, 2 db 17 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpípírral.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A sárgáját pedig a cukorral keverjük habosra, erre szitáljuk a kakaót, simára keverjük.
A fehérjehab ⅓-ával fellazítjuk a kakaós krémet, majd óvatosan beleforgatjuk a többi fehérjét is. A masszát a formákban egyenlően elosztjuk és betoljuk a sütőbe 18-20 percre.
Ha megsült a piskóta, kivesszük, hűtjük 10 percet, majd kivesszük a formából és hagyjuk teljesen kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A krémhez a mascarponét simára keverjük a cukorral, a pálinkával és a rózsavízzel, beletesszük a vaníliát is. A tejszínt habbá verjük, a krémbe forgatjuk.
Az egyik piskótalapot egy tálra tesszük (ha azon a tálon töltjük meg a tortát, amin tálalni akarjuk, akkor sütőpapír-csíkokat teszünk alá, amiket majd a kész torta alól egyszerűen kihúzunk, így nem kenjük össze a tálat), megkenjük a krém kb. ⅓-ával, megszórjuk áfonyával és csokoládéforgácsokkal, rárakjuk a másk lapot. A krém másik ⅓-át a tetejére kenjük, a maradékkal bevonjuk a torta oldalát. A torta tetején a krémet úgy kenjük el, hogy a közepén mélyedés legyen, ide halmozzuk az áfonyát, aztán a maradék csokoládéforgáccsal díszítjük.

afonyas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s