dioskaves3

Diós-kávés tortácska

Ez már megint egy nem túl gyönyörű kis torta, viszont az íze fenomenális. Delia Smith tényleg nem tud hibázni, bár azért egy kicsit a krémet átalakítottam, a kávéhoz jól illik a vanília és a tonkabab is. De szerintem kardamommal is totál finom lenne.

DIÓS-KÁVÉS TORTA

A tortához:
115 g liszt
1 tk sütőpor
115 g puha vaj
2 db tojás
115 g nádcukor
1 ek nescafé
50 g dió finomra vágva

A krémhez:
250 g mascarpone
2 ek nádcukor
1 ek nescafé
1/2 tonkabab
1/2 tk vaníliapaszta
1-2 ek tej (szükség szerint)

8 db fél dió a tetejére

 

dioskaves

 

A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, egy 18 cm-es kerek tortaforma aljára sütőpapírt teszünk.
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a nagyon puha vajat, a tojásokat, a cukrot és a kávét. Elektromos habverővel krémes-sima tésztává dolgozzuk.
A diót apróra vágjuk és a tésztába forgatjuk. Az egészet az előkészített formába simítjuk, betoljuk a sütőbe, sütjük kb. 30-35 percet (tűpróba).
Ha kész, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd kiszedjük, teljesen kihűtjük.
Míg a torta hűl, a krémhez összekeverjük a mascarponét a cukorral, a kávéval, a reszelt tonkababbal és a vaníliával. Ha túl sűrű és nehezen kenhető lenne, lazítsuk kevés tejjel.
A torta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, keresztben elvágjuk, a krém felével megtöltjük, kissé rányomkodjuk a második lapot, majd a maradék krémet a tetejére kenjük. A fél diókkal díszítjük.

 

dioskaves3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s