Nisu, avagy finn kardamomos-kávés kalács

Gondolom, egyetérthetünk, hogy a skandinávok nagyon tudnak péksüteményt csinálni. Ezért sem haboztam, amikor rátaláltam egy finn kardamomos-kávés kalács, a nisu receptjére, ami tulajdonképpen nagyon hasonlít a pullára, de a nisu esetében eszpresszóval kell megkenni a sütés előtt a tésztát. Alapvetően annyira ízes kalácsról van szó, hogy nem is szokták megkenni se vajjal, se semmiféle lekvárral vagy dzsemmel, magában is megállja a helyét. Meg egyébként is meglehetősen gazdag tészta, nem kell még tetézni.

Persze – ahogy nálam lenni szokott – annyira simán nem mennek a dolgok. Tulajdonképpen csak meg akartam felezni a receptet, hogy ne három jól megtermett kalács legyen a végeredmény, de addig variáltam, míg a vaj mennyiségét jól elnéztem. Így az egyébként kb. 6-7 órás projekt kétnaposra sikerült.
Egyébként meg nem mintha hárítani akarnám a felelősséget, és hát nyilván nem történt tragédia, simán elfogyott a három kalács, de ez van, ha hülye mértékegységeket használnak, ráadásul összekutyulva, mert vagy metric vagy imperial, nem össze-vissza. Egészen biztos vagyok benne, hogy a mindenkori finn nagyik, akiktől ez a recept eredetileg származik, nem cupoztak meg ilyesmi.
Különben is, aki süt, annak legyen mérlege.

Az történt, hogy a teljes mennyiségű vajat raktam hozzá az egyébként fele mennyiségű többi hozzávalóhoz, kicsit gyanús volt ugyan a tészta állaga dagasztás után, de hát szépen összeállt. Aztán elraktam kelni, majd egy jó félóra múlva ránéztem, de meg se moccant. Bevillant az a nyúvadt vaj azonnal.
Tej persze nem volt már itthon és nem voltam hajlandó elmenni érte sehova, úgyhogy beraktam az egész cuccot úgy, ahogy volt a hűtőbe, mondom, majd másnap.
Beszereztem a tejet, megcsináltam a plusz tésztát vaj nélkül és összedagasztottam. Onnantól kezdve vége volt az unortodoxiának, minden úgy történt, ahogy a finn nagyik nagykönyvében meg volt írva. Szóval ezt a lépést nyugodtan ki lehet hagyni, bár kezdem azt gondolni, hogy valami új fúziós cuccként kellene bevezetni a finn-magyar barátságra hivatkozva, elvégre van itt valami rokonság is, nyelvileg vagy mi, hiába próbálják tagadni manapság jónéhányan.

Alább a leírásban a hagyományos nisu receptjét és elkészítési módját olvashatja a kedves látogató.

KARDAMOMOS-KÁVÉS KALÁCS

50 g élesztő
310 ml tej
1-2 tk kardamommag
4 db tojás
1/2 tk só
300 g cukor
225 g vaj
1200-1300 g liszt
eszpresszó
dekorcukor

A kardamomot mozsárban megtörjük, a felvert tojásokhoz adjuk a sóval együtt.
A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük benne az élesztőt.
A nagyon puha vajat kissé kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot és simára dolgozzuk, majd apránként hozzáadagoljuk a tojást és az élesztős tejet, simára keverjük.
Ezután a lisztet keverjük hozzá adagonként – nem baj, ha dagasztógéppel dolgozunk, de nehogy azt higgyük, hogy megússzuk a kézzel való dagasztást.
Amikor a tészta nagyjából összeállt, lisztezett felületre borítjuk és elkezdjük dagasztani, aztán dagasztjuk legalább 10 percig, ahogy egyébként azt úgy szokás, ugye. Olyan legyen a tészta – idézem –, mint a kisbaba popsija. Gömbölyűre formázzuk és kiolajozott tálba tesszük folpackkal a tetején, 2 órát kelesztjük.
A kelesztési idő lejárta után ököllel finoman lenyomjuk a tésztát, kivesszük a tálból, óvatosan átgyúrjuk és három egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik darabból hármas fonással kalácsot formázunk és kivajazott kenyérformába tesszük, konyharuhával letakarjuk, újabb 2 órára félretesszük kelni.
Közben a sütőt 185 °C-ra előmelegítjük, csinálunk egy jó erős eszpresszót, amivel gazdagon megkenjük a kalácsokat és dekorcukorral meg is szórjuk.
Betoljuk a sütőbe 35-40 percre, készre sütjük. Nyilván sötétebb lesz kissé, mint az akár vajjal, akár tojással megkent tészták, de ez senkit nem ijesszen meg, nem lesz égett íze.
Ha készen vannak, kivesszük a kalácsokat a sütőből, hagyjuk kicsit állni a formákban, majd rácsra tesszük és még melegen újra megkenjük a kávéval, a cukorból is lehet rá szórni még.

Megjegyzés: érdekes módon az első kelesztés alkalmával nem nőtt akkorára a tészta, ahogy vártam. Aztán a formázás után pontosan olyan mértékben kelt meg, ahogy gondoltam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s