Málnás Pavlova

Nincs új a nap alatt, még mindig egy piros gyümölcsös Pavlovával adózhatunk legegyszerűbben a látványnak a legkisebb energia ráfordítással. A szomszédom kertje meg ontja a málnát. Egyenesen következett ez:

Persze a receptet olvasván egyesek biztosan a szívükhöz kapnak a cukor mennyiségén, sőt egyáltalán a jelenlétén. Fájdalom, a Pavlova egy ilyen műfaj.
És ha már a cukornál tartunk, van egy nagyon egyszerű megoldás arra, hogy elolvadjon az összes és a sütés közben ne folyjon ki az alapból. Simán gőzre kell állítani a tálat a tojásfehérjével és a cukorral, addig kell kevergetni, amíg ha “belecsípünk” a folyadékba, az ujjaink között már nem érzünk cukorszemcsét. Ezért is érdemes finom szemcséjű kristálycukrot használni.
Persze itt felmerül a problema, hogy akkor most mi lesz azzal, hogy a hideg fehérjét lehet jól felverni… Szerencsére a cucc nem érzékeny az ide-oda tempreálásra, vissza lehet tenni a hűtőbe, de elárulom, tökre nem érdekli a tojásfehérjét, hogy hideg-e vagy langyos, felverődik az rendesen.

MÁLNÁS PAVLOVA

300 g tojásfehérje
1 csipet só
450 g finom szemcséjű kristálycukor
1 3/4 tk fehérborecet
1 3/4 tk keményítő
350 ml tejszín
500-600 g málna
apró bazsalikom- vagy citromfűlevelek

A sütőt előmelegítjük 140 °C-ra. Egy tepsire sütőpapírt teszünk, egy 20-22 cm-es kört rajzolunk, megfordítjuk a papírt.
Ahogy említettem, a tojásfehérjét a sóval és a cukorral meleg víz felett addig kevergetjük egy habverővel, amíg a cukor teljesen elolvad benne.
Ezután robotgéppel addig verjükagas fokozaton, míg fényes, kemény hab lesz belőle. Rácsorgatjuk az ecetet, rászitáljuk a keményítőt és a robotgéppel alacsony fokozaton összekeverjük.
A hab kb. 3/4-ét a rajzolt körbe simítjuk. A maradékból pedig habzsákba töltve kis halmokat nyomunk.
A sütő hőmérsékletét mérsékeljük 120 °C-ra, betoljuk a tepsit és 80 percig sütjük a Pavlovát. Ezután a sütőben hagyjuk teljes kihűlésig, érdemes este csinálni.
A tejszínt habbá verjük, az alapra kenjük, kirakjuk a málnával és a kis habcsúcsokkal meg a levelekkel. Finoman meghinthetjük porcukorral is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s